Határidőnaplók kavalkádjában – mi alapján válasszunk?

Ne mi szolgáljuk a naptárt, a naptár szolgáljon minket – ez a jó határidőnapló feladata. Ha azt érezzük, sokasodnak a teendők, a fontos időpontok és események, nem győzzük nemhogy elvégezni, de fejben tartani sem őket, ideje változtatni. A listaírás sok esetben segít egy rendszerezettebb élet kialakításában. Feladatainkat vezethetjük online, applikációk segítségével vagy papíron is. Ehhez adunk most néhány tanácsot.

Ha gyakran jegyzetelünk papírra vagy írunk különböző listákat, érdemes elgondolkodni egy határidőnapló vagy notesz beszerzésén, ahol egy helyen, átlátható módon követhetjük feladatainkat. Mielőtt a boltba rohannánk, gondoljunk végig néhány szempontot, az igényeinket, így bizonyára a megfelelő darabra teszünk szert és nem unjuk meg a vezetését néhány nap vagy hét után. Ha a határidőnapló vezetése nyűg, akkor mi szolgáljuk a tervezőt, nem pedig fordítva. Hogy ez ne forduljon elő, íme néhány segítő kérdés és szempont. 

Mire szeretnénk használni? Mire van pontosan szükségünk?

Ez az egyik legfontosabb kérdés, amit át kell gondolnunk, ugyanis a válasz meghatározza a határidőnapló típusát, méretét. Szeretnénk mindent nyomon követni (a havi, heti teendőinket, a munkahelyi feladatokat, a háztartás ügyeit, a családtagok elfoglaltságait, születésnapokat stb.) vagy az életünk néhány szegmenséhez (például: munka, egyetem) használnánk csupán? Ha előbbit szeretnénk, érdemes egy strapabíró, üres jegyzetlapokkal is ellátott darabot választani, utóbbi esetében viszont elég lehet egy kisebb méretű tervező is.

Mennyire fogjuk hordozgatni a határidőnaplót? Mekkora legyen?

A mindennapok során nem mindegy, hogy milyen súlyú és méretű táskát cipelünk magunkkal. Határidőnapló vásárlása előtt azt is mérlegelnünk kell, mennyire fogjuk magunkkal hordani. A nagy méretű napló igencsak sokat nyomhat a táskánkban is, így nem a legpraktikusabb. Viszont ha otthonról dolgozunk vagy főállásban háztartást vezetünk, gyereket nevelünk, nem kell nap mint nap cipeljük, így a méret nem jelenthet gondot. A kicsi noteszekkel is vigyázzunk, előfordulhat, hogy nincs benne elég hely jegyzetelni. Igyekezzünk tehát megtalálni az arany középutat.

Milyen felosztású tervezőt szeretnénk?

Választhatunk a havi, a heti és a napi felosztású határidőnaplók között. Ehhez érdemes átgondolni, hogy mennyire zsúfoltak a napjaink és mennyi helyre van szükségünk egy-egy nap megtervezéséhez. Ha csak néhány eseményt jegyeznénk fel a naptárunkba, megfelelő lehet a havi bontású naptár. Ha szeretjük inkább a hetünk feladatait átlátni és ennek alapján beosztani az időnket, válasszunk heti felosztású naptárt. A napi beosztású naptárak esetében óráról órára megtervezhetjük feladatainkat. Ezeken kívül választhatunk az álló és a fekvő határidőnaplók között is.  Döntsünk a számunkra legmegfelelőbb mellett, ami leginkább kézügyünkbe esik.

Milyen nyelvű legyen?

Vásárlásunkat igencsak meghatározza, hogy milyen nyelvű naptárt szeretnénk használni. Leginkább a román vagy a magyar nyelvűek közül választhatunk, de az internetnek hála az idegen nyelvűeket sem nehéz beszerezni. A kérdés annyiban érdekes, hogy míg a román nyelvű naplók nem tartalmazzák a magyarok számára fontos ünnepeket, addig a magyar nyelvű naptárakban nem tüntetik fel például a romániai munkaszüneti napokat, így bármelyiket is választjuk, ki kell egészítenünk. Ha köztes megoldást keresünk, jól körül kell néznünk, hiszen nem sok ilyen jellegű kiadvány készül. Itt például találhatunk egy Kolozsvárhoz köthetőt.

Milyen időt öleljen fel a határidőnapló?

Ebben az esetben is több lehetőség közül választhatunk, elsősorban a dátumozott és a dátum nélküli noteszek közül. Utóbbi előnye, hogy bármikor használhatjuk, az év bármelyik időszakában elkezdhetjük és csak akkor tesszük félre, ha elfogytak az üres lapok.  A dátumozott naptárak nem minden darabja kezdődik január 1-gyel. Ma már készítenek speciálisan tanároknak szánt határidőnaplókat, amelyeket az ő igényeik szerint alakítottak ki, ezért ezekben a határidőnapló dátumozása szeptemberrel kezdődik. Ha pedagógusként dolgozunk vagy iskolás gyerekek szülei vagyunk, lehet célszerűbb egy ilyen naptárba beruházni. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?