Mi legyen az ünnepi lakoma maradékával? Hát szendvics!

Mi legyen az ünnepi lakoma maradékaival? – teszi fel a kérdést Max Halley a The Guardian internetes oldalán. Gyorsan meg is adja a választ: készítsünk belőle szendvicset. A téli ünnepek közötti időszak gyors és finom fogása lehet az alábbiakban bemutatott szendvics.

A szendvics elkészítéséhez nem kell a boltba rohanni, minden, amire szükségünk van, megtalálható otthon. Mivel ez az étel maradékokból készül, az elkészült alkotás minden bizonnyal házanként változni fog. Más-más lesz a végeredmény, ezért ez a recept inkább amolyan útmutató, amit bárki kedve és ízlése szerint variálhat. Az itt közölt leírás némileg eltér az angol nyelvűtől, hiszen az angol és a magyar konyha eltérő alapanyagokat használ az ünnepi étkek elkészítésekor. Az egyetlen dolog, amellyel elronthatjuk az ételt, ha keveset készítünk belőle.

Az alap: a kenyér és a hús

A szendvics alapja a kenyér, ehhez bármilyent választhatunk: fehér kenyeret, házi kenyeret, teljes kiőrlésűt, bagettet vagy éppen amit otthon találunk. Az angol ünnepi asztal gyakori étele a pulykahús, ezért az eredeti recept 150 g maradék pulykahúst ír. Mi természetesen használhatunk csirke vagy disznóhúst is. Szedjük apró cafatokra a megmaradt húst, tegyük egy serpenyőbe és egy kevés zsíron vagy olajon melegítsük át. Ha szükséges, fűszerezzük kicsit.

A zöldségpogácsa

A megmaradt párolt zöldségekből (burgonya, sárgarépa, borsó) készítsünk egy pogácsát. Ehhez tegyük a maradékokat egy tálba és egy villával kicsit törjük össze. Adjunk hozzá annyi zsemlemorzsát, amennyit felvesz. Üssünk rá egy tojást, amely jól összefogja a hozzávalókat. Fűszerezzük sóval, borssal ízlés szerint. Gyúrjuk jól össze és pihentessük egy félórát a hűtőben, ez idő alatt szépen összeáll. Félóra után a keverékből formázzunk pogácsát, és forró olajban süssük ki. Az eredmény: lágy belsejű, ropogós külsejű pogácsa.

Még több zöldség

Tegyünk két púpozott evőkanál majonézt – házi készítésűt vagy akár boltit – egy tálba, adjunk hozzá 2 csapott evőkanál pecsenyezsírt. Ízesítsük: tehetünk hozzá zöld fűszereket (oregánó, bazsalikom), mustárt, fokhagymát, bármit. Keverjük össze. Jöhet a saláta! Fogjunk meg néhány friss zöldséget: salátaleveleket, petrezselymet, sárgarépát. Zöldséghámozóval vagy késsel szeleteljük vékonyra és készítsünk hozzá egy egyszerű öntetet: 1 evőkanál citromlét vagy ecetet keverjünk össze 2 evőkanál olajjal és csipetnyi sóval, borssal. Az öntetet töltsük egy befőttesüvegbe, tegyük rá a tetejét, rázzuk jól össze és mehet is a friss salátára.

Állítsuk össze a szendvicset!

Az egyik szelet kenyeret kenjük meg majonézzel és halmozzuk rá a megmelegített húsdarabokat. Csorgathatunk rá egy kevés pecsenyezsírt. A húsra jöhet a kisütött zöldségpogácsa, majd a friss saláta. Az eredeti recept szerint tehetünk még erre valami ropogósat: tepertőt törjünk apróra, és ezzel szórjuk meg a szendvicset. A tetejére már csak a majonézzel megkent kenyér kell és fogyasztható is.

Nagyon fontos, hogy töltsünk mellé valamilyen finom italt, úgy fogyasszuk. A The Guardian szerzője szerint ideális fogás ez az ún. Boxing Day-re (angol nyelvterületen ezen a napon csomagolják ki az ajándékokat), de mi bármelyik nap fogyaszthatjuk.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?