Állati ünnepek: milyen legyen házi kedvencünk karácsonya?

Belegondoltak már abba, milyen lehet a nagy karácsonyi sürgés-forgás, rohangálás kisállataink szemén keresztül? Mit érzékelnek ők az ünnep meghittségéből? Ha kedvenceinket is megajándékoznánk, mit vásároljunk nekik? Dósa Gerő állatorvos, kutyapszichológus válaszolt kérdéseinkre.

Házikedvenceink nem úgy élik át az ünnepet, mint az emberek, számukra a szenteste ugyanolyan, mint minden más este. Mind kutyáink, mind cicáink a megszokás rabjai, szeretik élni nyugodt kis életüket, ezért a karácsonyi forgatag sok esetben szorongást, bizonytalanságot vált ki állatunkból.

A világuk ilyenkor a feje tetejére áll. Gondoljunk csak bele! A vendégek jönnek-mennek, és előfordulhat, hogy Blöki nem élvezi majd az idegenekkel való jópofizást. A macskák sokkal stresszesebbek az ünnepekkor, ezért inkább elbújnak. Biztosítsunk nekik emiatt egy nyugodt, félreeső helyet, ahol át tudják vészelni a vendégáradatot.

Legyünk elővigyázatosak!

Nagyon fontos megérteni – tanácsolja a szakértő –, hogy a karácsony rengeteg határhelyzetnek (kísértésnek) teszi ki kutyáinkat. Az ünnepeken mindenhol finom falatok, ajándékok és vendégek vannak. Ilyenkor gyakran előfordul, hogy nem az elvárásainknak megfelelően viselkedik kedvencünk. Ezért fontos néhány alapvető biztonsági szabályt betartani. A gyerekeket és kutyákat soha nem hagyjuk együtt felnőtt felügyelete nélkül. A gyerek bánthatja a kutyát és a kutya is a gyermeket.

Ne felejtsük el, ilyenkor a kutya van stresszhelyzetben! Ne hagyjuk a kutyát egyedül a karácsonyi menü közelében sem. Ha látjuk, hogy kutyánk kényelmetlenül érzi magát vagy nagyon izgatott, kérjük vendégeink megértését, és vigyük más helyiségbe kedvencünket. A kutyák szükségletei az év minden napján ugyanazok maradnak, ezért biztosítsuk nekik az ürítési lehetőségeket és legyünk türelemmel, amíg minden dolgukat elvégzik. Éhes és szomjas kedvencünknek pedig biztositsuk a nyugodt táplálkozás lehetőségét. Nem kell az egész család bámulja az étkezését. A legideálisabb az lenne, ha kedvencünk nyugodt helyen szundikálná végig a karácsony estét.

Ajándék állatoknak és kedvelőiknek

Házikedvenceink számára a legjobb ajándék az együtt töltött idő, ezért sok mozgással, nyugalommal, odafigyeléssel a legjobb megajándékozni őket. Ha mindenképpen meg akarjuk lepni kedvencünket, válasszunk valamilyen rágcsálnivalót, vagy a nagyon mozgékony állatok számára játékot.

Ha állatkedvelő szerettünket és kedvencét lepnénk meg valamivel, igyekezzünk praktikus ajándékot vásárolni, annak mindenki örül. Érdemes előtte megkérdezni a gazdit, minek örülne, mire van szüksége, nehogy olyasmit adjunk, amire allergiás az állat. Mindig tartsuk szem előtt azt, hogy egy kutyának a mozgás és az együtt töltött idő a legfontosabb. Szerintem ez a legnagyobb ajándék amit nyújthatunk kedvenceinknek – tanácsolja Dósa Gerő.

Katasztrófa kisállatot ajándékozni

„Nagyon rossz ötletnek tartom a kisállat-ajándékozást általában, karácsonykor pedig kész katasztrófának” – vallja a szakember. A karácsony egy állatnak nem éppen a legkellemesebb időszak. Ha egy kiskölyökkel beállítunk egy idegen házba, stressznek tesszük ki az állatot, de lehet az új gazdi családtagjait is. Előfordulhat, hogy a kisállat nem is kell az illető családnak.

A kis jövevény figyelmet igényel, foglalkozást, nyugalmat. Meg kell szoknia új környezetét, és erre nem a karácsony a legalkalmasabb. Mindenki maga döntsön, saját vágyai és elképzelései alapján, milyen házikedvencet szeretne és mikor hozná az otthonába. A kisállat-ajándékozás, bár jóindulatból származik, szerintem nem tartozik a karácsony ünnepéhez. „A karácsony a szeretet és  megértés örömünnepe. Igyekezzünk, hogy házikedvenceink is ugyanezt érezzék!” – fogalmaz a szakember.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?