Így telik az ünnep náluk – más országok, más karácsonyok

A finnek szaunáznak, a britek barkácsüzletben vásárolnak – Európa országaiban nagyon különbözően ünneplik a karácsonyt. Egy korábbi német összefoglaló be is mutatja a különlegesebb szokásokat. És hogy milyen a német karácsony? Az oldal szerint az átlagos program a karácsonyi dalok eléneklése után az aranyszélű étkészletnél, libacombok fölötti civakodás.

Finnország: szauna és himmeli

A hagyomány szerint a karácsonyi ünnepség december 24-én 12 órakor kezdődik Finnország egykori fővárosában, Turkuban, ahol kihirdetik a karácsonyi békét. Ezt a tévé- és rádióközvetítések révén bárki követheti, aki nincs a helyszínen. Finnországban úgy tartják, hogy karácsonykor a halott lelkek visszatérnek szaunázni. Ezért az egész család elmegy a temetőbe, majd szaunáznak. Mindezt azért teszik, hogy a halottak is részt vehessenek az ünnepen.

A karácsonyi dekoráció egyik hagyományos eleme a himmeli, ami egy piramis alakú, szalmából készült dísztárgy. Az ünnepi vacsora általában karácsonyi sonkából (joulukinkku), édesrépa-raguból és tejszínes rizskásából áll. Az édességbe egy mandulaszemet is rejtenek, aki megtalálja, a következő évben szerencsés lesz.

Olaszország: panettone és Befana

Olaszországban nem jár a Mikulás, az ünnep december 8-án, a szeplőtelen fogantatás ünnepén kezdődik, ekkor díszítik fel a fenyőfát, kapcsolják fel a díszkivilágítást és készítik el a betlehemet. December 24-én a karácsonyi ünnepséget az Angyalvár ágyúlövésével indítják.

A Szent Péter téri karácsonyi mise a legfontosabb pontja az ünnepeknek. Aki nem tud jelen lenni, a tévé képernyőjén keresztül követi az eseményt. Az ünnepi asztalról nem hiányozhat a panettone, a karácsonyi kalács. Ez a kuglófszerű sütemény kandírozott gyümölcsökkel és mazsolával készül, különösen finom édes borral. Az ünnepkör vége január 6., amikor Befana, a jó boszorkány a jó gyermekeknek édességet, a rosszaknak pedig szenet osztogat.

Anglia: Gregor, a karácsonyi pulyka és fagyöngy

A hagyományokban gazdag Angliában az adventi időszak nagy jelentőséggel bír. Az ünnep tipikus növénye a krisztustövis és a fagyöngy, ezek a béke jeleként díszítik az otthonokat. Régi szokás a fagyöngy alatti csókolózás. Karácsonykor a dekoráció nagyon színes és részletgazdag.

A gyerekek házról házra járnak, régi karácsonyi dalokat énekelnek. Anglia szinte világbajnok a karácsonyi képeslapok postázásában. Évről évre versengenek a családok és a barátok, hogy kinek van a legtöbb üdvözlőlap a kandallóján. Csak egyvalaki nem boldog ilyenkor: Gregor, a karácsonyi pulyka, aki a karácsonyi ételek egyike, de nem hiányozhatnak az ünnepi asztalról a tojásételek és a karácsonyi puding sem.

Ami az olaszoknak a pápai köszöntő, az Angliában a királynő karácsonyi beszéde. Az ajándékokat a Télapó hozza a kéményen keresztül, akinek minden házban egy süteményt (mince pie) és egy pohár sherryt készítenek ki. December 26-a, karácsony másnapja az úgynevezett boxing day, régen ezen a napon megajándékozták a személyzetet, és ez volt az ajándékok kibontásának a napja. Ma ezt a napot a háztartások javításának szentelik, emiatt sok barkácsbolt van nyitva.

Lengyelország: 12 fogás

A katolikus Lengyelországban a karácsony az év legfontosabb ünnepe. Nagyon odafigyelnek december 24-re, mivel úgy tartják, amilyen ez a nap, olyan lesz a következő év is. Az ünnepi asztal bőséges ételekben és hagyományosan több teríték van az asztalon, a halottak vagy éppen a rászorulók számára. Jézus születésének emlékére a terítő alá szalmát és pénzt helyeznek, hogy az ne fogyjon el.

A szenteste Lengyelországban akkor kezdődik, amikor az égre feljön az első csillag. A családfő először felolvassa a karácsonyi evangéliumot, megtöri az ostyát, majd a barátság és testvériesség jeleként szétosztják azt. A lengyelek úgy tartják, szenteste az állatok beszélni tudnak, így kapnak az ostyából. A vacsorán 12 fogásnak kell lennie a 12 apostolra emlékezve: ezek általában húsmentesek, de gyakran a ponty, a pástétom és a hering egyike az ünnepi étkeknek. Ha valaki szerencsés szeretne lenni a következő évben, a karácsonyi ponty szálkáját kell a pénztárcájába tennie.

Franciaország: 13 desszert

Franciaországban a karácsonyi étkezésnek fontos szerepe van. A december 24-i karácsonyi vacsora a francia gasztronómia különlegességeit kínálja, olyanokat, mint a libamáj, osztriga, homár és csiga. Ezek mellé pezsgőt isznak.

A vallásos háztartásokban a vacsora 7 fogásból és 13 édességből áll, a 12 apostol és Jézus emlékére. Általában minden családnál van Buche de Noel, azaz karácsonyi fatörzs torta, ami piskótatésztából és krémből áll. Szokás még hamut szórni a termőföldekre, hogy szerencsét és jó termést hozzon a következő évben. Az ajándékokat Pére Noel hozza december 25-én. A karácsonyi ünnepek december 26-án véget is érnek, ekkor a franciák már dolgoznak.

Spanyolország: karácsonyi lottó és Caganer

Spanyolországban fontos szokás a betlehem-építés, ennek legkülönlegesebb figurája Caganer, a jászol mögött letolt nadrággal guggoló, dolgát végző apró alak. Ő szimbolizálja a természet működését és a föld termékenységét. A karácsonyi ünnepség december 22-én indul a karácsonyi lottó kisorsolásával, amit a tévé élőben közvetít.

A szentestét, a Noche Buena-t és a karácsonyt nagy családban, sok finomsággal ünneplik a spanyolok. Feltétlenül szükséges a turrón, egy mandulából, dióból, mézből és tojásból készült édesség. Az étkezés után a sors urnájából húznak. Ebben apró ajándékok, de szögecsek is találhatók. Éjfélkor mennek a kakas miséjére. Azért hívják így, mert a kakas volt az első, aki bejelentette Krisztus születését. 

Kapcsolódók

Kimaradt?