Karácsonyi ajándékozás lépésről lépésre, stresszmentesen

Háromféle embert különböztethetünk meg, ha ajándékozásról van szó: az elsőt nem különösebben érdeklik az ajándékok, a másik már hónapokkal az ünnep előtt beszerzi a szeretteinek szánt meglepetéseket, a harmadik pedig karácsony előtt egy-két héttel kezd őrült rohangálásba. Ha az utóbbihoz tartozol, és most tudatosult benned, hogy 13 nap múlva karácsony, és az ajándékokat még nem vásároltad meg, ez a cikk neked szól. Nyugi, még nincs veszve semmi!

Gary Chapman Az öt szeretetnyelv című könyvében az ajándékozásról mint az egyik szeretetnyelvről ír. Akik ezt a nyelvet beszélik, azok az ajándékokban a szeretet kézzelfoghatóságát látják, ezért örülnek minden apró meglepetésnek. De milyen is a jó ajándék? Személyre szabott, aminek örül a megajándékozott. Ez lehet egy boltban vásárolt tárgy, egy kézzel készített apróság, egy élmény (például színházjegy) vagy éppen olyasmi, amire szüksége van szerettünknek. Most abban segítünk, hogy megtaláld ezt.

Mindenttudó lista

Vegyünk egy mély levegőt és kezdjük egy egyszerű feladattal. Ehhez szükséges egy papír, amire egymás alatt felsoroljuk azokat, akiket meg szeretnénk ajándékozni. Írjunk fel mindenkit egyenként: szülőket, testvért, barátot. Ha van valamilyen ajándékötletünk, a nevek mellé be is írhatjuk, ha nincs, tegyük félre a papírt, idővel kiegészítjük.

Ki is a megajándékozott?

Az előbb persze már felsoroltuk, de most lássuk egyenként. Ha nincs semmilyen ajándékötleted, fogj egy cetlit, írd fel rá a megajándékozandó nevét és mindent, ami eszedbe jut róla. Milyen kapcsolatban vagytok? Milyen korú? Mivel foglalkozik (diák, egyetemista, dolgozik, gyermeket nevel vagy nyugdíjas)? Mi érdekli, milyen hobbijai vannak? Mit szoktatok együtt csinálni? Mi a kedvenc színe, filmje, zenéje, könyve? Milyen az otthona? Milyen tárgyakkal szereti körülvenni magát? A kérdések megválaszolása után bizonyára eszünkbe jut egy-két ötlet. Pluszban felírhatjuk még azt is, mit adtunk korábban ajándékba, így elkerüljük az ismétlődő ajándékok csapdáját.

Vissza a listához! Legyünk racionálisak!

Miután összegyűjtöttük az ötleteinket, térjünk vissza a listához. Most már a nevek mellé beírhatjuk a lehetséges ajándékokat, és kiegészíthetjük további hasznos információkkal. Gondoljuk át reálisan, mennyi időnk lesz beszerezni mindent. Ha kevés időnk van, és nem szeretnénk bevásárlóközpontokban tolongani, vásárolhatunk online is, de figyeljünk, hogy még az ünnepek előtt szállítsák ki rendelésünket.

A saját kézzel készített ajándékokra szánjunk több időt, hiszen az alapanyagok beszerzésén túl a kreatív munkára is időt kell szánnunk. Ezen túl az ajándékötletek mellé írjuk fel, mennyit szánunk költeni ezekre, így tudatosabban tudunk vásárolni, amit az ünnepek után a pénztárcánk is meghálál.

Így kaphatsz egy olyan listát, ami mankód lesz az ajándékkeresésben. Ezen írja a megajándékozott nevét, az ajándékötleteket, hogy mennyi időt és pénzt szánsz a meglepetésre, és hogyan/honnan fogod beszerezni.

+ 1 tipp: Hívd fel a megajándékozandó személyt, kérd meg, hogy mondjon három ajándékot, aminek örülne, és abból válassz ki egyet. Mindenki jól jár, hiszen neked egyszerű dolgod lesz, ő pedig tényleg olyan ajándékot kap, aminek örül, mégis meglepetés lesz. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?