Ezért érdemes naponta cickafarkot fogyasztani

A cickafark teája külsőleg és belsőleg is használható, rengeteg problémára jó. Az ősidőkben is közkedvelt növénynek számított, a Neander-völgyi temetkezési helyeken is találtak belőle növényi maradványokat. A történészek szerint az ókori görögök és rómaiak is nagy becsben tartották, a középkorban pedig gonoszt elűző amulettként  használták. A femina.hu portál összegyűjtötte a cickafark 5 áldásos egészségügyi hatását.

  • Fertőtlenítő

Porított formában a cickafarkot a benne lévő antiszeptikus olajoknak és tanninoknak köszönhetően, sebkezelésre használják. A sérülésre szórva fertőtlenítő hatású, csillapíthatja, megállíthatja a vérzést.  Zúzódások enyhítésére is tökéletes. Antimikrobiális és vírusellenes tulajdonsága miatt a csípések, vágások és égési sérülések kezelésére használható, de a fájdalmat is csillapítja egy bizonyos fokig, ha a sérülés nem túl súlyos.

  • Görcsoldó

A cickafark hasmenés, puffadás és hasi görcsök esetén is alkalmazható. Menstruációs görcsök esetén is hasznát vehetik a nők, és mivel stimulálja a medence véráramlását és a méh izmait, segíthet a szabályos havi ciklus fenntartásában. 

  • Gyulladáscsökkentő

A cickafark a benne lévő flavonoidoknak és lanktonoknak köszönhetően leginkább a belekben kialakult gyulladások visszaszorítására alkalmas, de külső alkalmazása is hatásos. Több ekcéma tüneteinek kezelésére használatos krém alapanyaga.  Bélgyulladás és gyomorhurut esetében is gyakran ajánlott a fogyasztása. Teájával a lázat, de szem- és ínygyulladást is lehet kezelni, ha borogató vagy öblögető főzetként alkalmazza. Ülőfürdőként nemi fertőzések, felfázás, prosztatabántalmak és aranyér kezelésére is bevált gyógymód.

  • Emésztést segítő és méregtelenítő

A cickafark az emésztőrendszer gondtalan működését támogatja, valamint növeli az étvágyat. Keserűanyag-tartalmának köszönhetően a májat is regenerálja, méregtelenítő hatása leginkább vizelet- és epehajtásban nyilvánul meg. 

Van, amikor vigyázni kell vele

Rengeteg gyógyhatása mellett teájának fogyasztása nem minden esetben ajánlott, mivel növeli az ösztrogénszintet, ami a jóindulatú méhdaganatok, miómák növekedését segíti elő. Továbbá parlagfűre allergiás személyeknek sem javasolt fogyasztani, mert szervezetükben allergiás tüneteket, pattanásokat és kiütéseket produkálhat. A cickafark bármiféle konkrét orvosi alkalmazása előtt nem árt házi- vagy kezelőorvossal konzultálni, hogy az előbb említett problémákat kizárva nyugodtan lehessen fogyasztani.

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?