Így melegítheti fel a kihűlt krumplipürét

A krumplipüré csak akkor igazán finom, ha krémesen lágy és egységes. A sok szilárd darab vagy a túl kemény állag egyáltalán nem vonzó, ám ez szinte elkerülhetetlen, ha megpróbálja az ember másnap újra felmelegíteni. A kulcs a keményítő, de lehet tökéletes pürét varázsolni a másnapos köretből is, írja az izeselet.hu portál.

A választ magában a krumpliban kell keresni. A burgonya keményítőt tartalmaz, a keményítőmolekuláknak pedig kristályos a szerkezete, ettől lesz másnapra csomós az újramelegített köret. Ha száraz meleggel próbálja melegíteni ezeket a molekulákat, akkor bebarnulnak és cukorrá alakulnak, ez történik a toastkenyérrel is a kenyérpirítóban. Ha párásan melegíti, akkor viszont a keményítő vizet vesz fel és zár magába, amitől megduzzad. Az így melegített keményítős élelmiszerek tehát lágyabbak és krémesebbek lesznek.

Ha a keményítő elkezd hűlni, besűrűsödik és szilárd darabokat alkot. Különösen igaz ez akkor, ha a molekulák korábban sérültek, például a krumplipüré készítése során, amikor összetöri a burgonyát. Ezért jó, ha nem végzi túl durván a pürésítést, a botmixert pedig tanácsos elfelednie, amikor krumplipürét készít, egyébként is, a géppel készített püré állaga nyúlós, gumiszerű lesz. A cukor, só, zsír és sav jelenléte segít megakadályozni a keményítő-molekulák sérülését, ezért lesz a sótól és vajtól finomabb, krémesebb a krumplipüré.

A maradék pürében a teljes kihűlés és tárolás ideje alatt a molekulák részben visszanyerik korábbi kristályszerkezetüket, ezért a melegítés során az jelenti a kihívást, hogy a krémes állagot újból elérhesse, és ne legyen a köret még szilárdabb. A legjobb, ha megfelelően kezeljük a hőmérsékletet. A keményítő szilárdulása 55-85 °C között indul be a keményítő pontos fajtájától függően, a különböző burgonyafajták ugyanis eltérő jellegű keményítőket tartalmaznak. Tehát el kell kerülni a túlforrósítást.

Legjobb eszköz a mikrohullámú sütő

Sokan kimondottan óva intenek a püré mikróban melegítésétől, mert szerintük gumis lesz az eredmény, de ez nem a mikró hibája, hanem a felhasználó tévedése. Nagyon könnyű ugyanis túl forróra melegíteni, a feljebb leírt 55-85 °C-ot akár másodpercek alatt elérheti, ám mégis ez a lehető legjobb eszköz.

A tűzhelyen leragadhat, a sütő működhet, de egyszerre csak kisebb mennyiségek esetén. A mikrózáshoz tegye hőálló edénybe a pürét egy evőkanál tejjel vagy tejszínnel leöntve. Szorosan fedjük le fóliával, és melegítsük 60 másodpercig közepes fokozaton. Ezután keverje át, kóstolja meg, és ismételje meg a folyamatot 60 másodperces szakaszokban addig, amíg el nem éri a megfelelő hőmérsékletet. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?