Ezekre figyeljen, ha gluténmentesen kell főznie

Mivel a gluténérzékenység egyre több családban jelent problémát, főleg az ünnepi étkezéseknél, az izeselet.hu portál összegyűjtötte a leggyakoribb tévhiteket és a legjobb ünnepi megoldásokat, amelyeknek köszönhetően kompromisszumok nélkül lehet gluténmentesen sütni-főzni.

Sok hétköznapi étel önmagában gluténmentes, sőt a hagyományos karácsonyi menüben szereplő fogások egy része is ilyen. A töltött káposzta, bármilyen sült hús vagy hal és a köretek nagy része, például a rizs és a krumpli sem tartalmaz glutént, tehát az egész család fogyaszthatja. 

A gluténmentes nem ízetlen

Már annyira széles a megfizethető gluténmentes alapanyagok kínálata, hogy bárki könnyen készíthet finom, de gluténmentes desszertet. Fontos, hogy nem csak a hagyományos liszt, de a sütőpor, sőt a pudingpor is tartalmazhat glutént, ezért a hozzávalóknál is végig kell gondolni, hogy melyiket kell mentes változatra cserélni. 

Péksütemények tiltólistán

A kenyér és a péksütemények sarkalatos pontjai a gluténmentes diétának. A búzalisztes fehér kenyér állagát nem lehet elérni mentes lisztkeverékekkel. Mivel a glutén egy szerkezetalakító fehérje, a hiánya nagyban befolyásolja a mentes pékáruk állagát és minőségét. Azért kétségbeesni nem kell, lehet a gluténmentes kenyér is nagyon finom, de nem a kenyérsütéssel érdemes elsőre próbálkozni. Ha mégis nekiállna, járjon utána, milyen gluténmentes lisztekre van szüksége az ehető eredményhez.

Az "egy falat" is ártalmas

A gluténérzékenység nem azzal egyenlő, hogy az ember válogatós. Ez egy autoimmun betegség, amelyre csak a 100 százalékos, életen át tartó diéta nyújt megoldást. Egy gluténérzékeny szervezete számára a legkisebb szennyeződés is durva tünetekkel és hosszú távon komoly egészségügyi kockázattal járhat. Figyelni kell arra, hogy a gluténmentes ételeket mindig külön készítse el, mindig külön kezelje, ne tegye egy tálba például a zsemlemorzsás és a kukoricalisztes rántott húst, mert azt már nem fogyaszthatja egy gluténérzékeny. Ha neki főz, a legjobb, ha az egész menüt gluténmentesre tervezi, hiszen így kerülheti el legkönnyebben a keresztszennyeződést.

Gluténmentes diéta

Önmagában az, hogy egy termék gluténmentes, még messze nem jelenti azt, hogy egészséges is. Mivel a glutén hiánya befolyásolja az állagot és a tésztaszerkezetet, nagyon sok gluténmentes termék tartalmaz több cukrot vagy hozzáadott zsiradékot. A gluténmentes lisztek szénhidráttartalma a legtöbb esetben hasonló a búzalisztéhez, ugyanúgy finomított, gyorsan felszívódó szénhidrátok. Természetesen gluténérzékenyként a mentes diéta szükségszerű, és lehet egészséges étrendet követni glutén nélkül is, de önmagában a gluténmentesség nem jelenti, hogy egy termék egészséges.

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?