„Ne járj kocsmába, légy zugivó” – Bálint Ferenc humorista túlélési tanácsokat ad járványhelyzetben

Járvány idején a kikapcsolódási lehetőségek megritkulnak: senki nem megy színházba, előadásokra vagy humorestekre. Mit tesz ilyenkor egy humorista? Önkísérletezésbe kezd, és felcsap felelős alkoholistának, hogy a felelősségteljes kézmosás és fertőtlenítés mellett jómaga is részt vállaljon a társadalmi lelkiismeretességből, erről pedig könyvet ír. Bálint Ferencet, a Szomszédnéni Produkciós Iroda humoristáját első könyvéről, a Felelős alkoholistáról kérdeztük, és túlélési tanácsokkal is gazdagodtunk.

„Ne járj kocsmába, légy zugivó”, „vessz össze másokkal”, „ne veszekedj részegen a számítógéppel”, „kémkedj magad után”, „törj nyelvet”, „sajnáld önmagad” – csupán néhány a Felelős alkoholista című könyv túlélési tanácsaiból. Noha a könyv vicces, azon túl, hogy a járványhelyzet viszontagságait a humor eszközeivel mutatja be, egy intim alkotás is, hiszen a humorista 62 napjába enged betekintést: az olvasó többek között megismerkedhet Bálint Ferenc alkoholfogyasztási szokásaival. Kiderül, milyen vele élni párkapcsolatban, de a szerző felidézi a gyermekkorát is.

„Az alkohol számomra egy eszköz volt, hogy segítségével az olvasó is bepillantást nyerhessen egy humorista hétköznapjaiba, gondolkodásmódjába” – magyarázta a Maszolnak, kiemelve, hogy ha abszolút sikerkönyvet akart volna írni, akkor az alkoholt behelyettesíti a kikötözős szexszel, és máris megvan A karantén 50 árnyalata.

Az önkísérletet egy 2004-es dokumentumfilm inspirálta, amelyben Morgan Spurlock 30 napig kizárólag Mc’Donalds-os ételeket fogyasztott, azért, hogy a gyorséttermi étrend hatásait a saját testén tudja megvizsgálni. Ezen felbuzdulva Bálint Ferenc elhatározta, hogy jómaga is kipróbálja, mihez vezet, ha a járványidőszakban minden nap alkoholt iszik. Márciusban még nem számított rá, hogy a koronavírus-járvány végeláthatatlanul elhúzódhat, így 62 nap után, amikor megszűntek a kijárási korlátozások, abbahagyta a kísérletezést.

„Zacher Gábor toxikológusnak van egy mondása, ami szerint függőség nélkül lehet élni, de nem érdemes. Én kiegészíteném azzal, hogy: találj valami olyat, amibe a lehető legkésőbb halsz bele. Mert bármennyire is elérhetőnek tűnik, az alkohol nem az egyetlen megoldás” – jelentette ki. Mivel egy humorista komoly gondolatot is csak poénnal tud lezárni, hozzátette: „ott vannak például a kábítószerek is.”

Mint megtudtuk, a könyv gondolata személyes élményekből fakadt, egyfajta szembenézés önmagával. Az egyik legnagyobb félelmét, a showbiznisszel járó alkoholfüggőséget is boncolgatja: „az nem egy normális élethelyzet, hogy estéről estére kiállsz a színpadra, és többszáz ember szembenéz veled. Janis Joplin, Jim Morrison vagy Kurt Cobain tudnának erről mesélni, ha még élnének.  Szoktunk néha a kollegákkal azon viccelődni, hogy veszélyességi pótlékot kellene kérjünk az előadás-szervezőktől”. Azonban tisztában van azzal, hogy érzékeny társadalmi problémát dolgozott fel, ahogyan azzal is, hogy az alkoholfüggőség nem vicc tárgya.

„Mindezek ellenére azt érzem, hogy járvány idején, amikor az életünk a feje tetejére áll, és ki-ki különböző függőségekbe menekül, a legtöbb, amit tehetünk az, ha beszélünk arról, hogy senki sincs egyedül a démonaival. Van aki sorozatokat néz – van, aki kibont egy bort. 22 évad Barátok közt van annyira káros az emberi lélekre, mint egy üveg chardonnay” – vélekedett az író-humorista, aki reflektorfénybe szeretné állítani az alkoholizmust, mert így hátha többen elgondolkodnak azon, hogy akarnak-e, tudnak-e tenni bármit is függőségük ellen, ezért nem is tart attól, hogy egy alkoholproblémákkal küzdő személy olvasatában pozitív megerősítés lenne a Felelős alkoholista.

Orvosság vagy méreg?

Tény, hogy a Dumaszínház, a Showder Klub és a Comedy Central színpadáról ismert humorista számára nem ismeretlen ez a miliő. Szerinte erdélyi származásúként eleve magában hordozta az alkoholfogyasztásra való hajlamot, és nem véletlen, hogy az első stand up előadásait is kocsmákba szervezte.

„A közel 10 éves kolozsvári tartózkodásomat sikerült leélni a Music Pub – Insomnia – Bulgakov szentháromságában, és észrevettem, hogy az alkohol behálózza az életünket. Ott van a keresztelőkön, esküvőkön és halotti torokon, születésnapon, előléptetéskor, de még a három legnagyobb vallási ünnepünk a Karácsony, a Húsvét és a Disznóvágás is ennek a jegyében zajlik. Ott van, mikor bulizni megyünk, amikor meccsre, amikor kirándulni, de akkor is, ha csak egyszerűen egyedül érezzük magunkat. Ha betegek vagyunk, ott a kalapkúra. Ha alkoholmentes sört rendelsz, akkor rögtön meggyanúsítanak, hogy vezetsz vagy antibiotikumot szedsz" – részletezte.

További kliséket is idézett, miszerint a nagymama meggypálinkája nem méreg, hanem orvosság, egy sör nem sör, és főleg nem alkohol, mert a medve nem játék.  "De pezsgővel koccintunk egy sikeres premier után, könyvbemutató alatt, szilveszterkor.  Sőt Magyarországon, mintha nem lenne elég indok az alkoholfogyasztásra, kitalálták a tejfakasztó intézményét is, ami szerint a fiatal anyuka tejtermelése csak egyetlen módon indítható be – ha az apuka sört iszik. Mindezek fényében, úgy tűnik, mintha az egész életünk egy vége nélküli szorongás lenne, amit folyamatosan oldani kell.  Ezt pedig képtelen vagyok elfogadni. Nem hiszem, hogy az élet annyira elviselhetetlen lenne, hogy egyedül így lehet" – fogalmazott.

Ha a szakmai meghatározást vesszük alapul, akkor a társadalom nagy része függő – ecsetelte a humorista, hangsúlyozva, hogy az orvosi definíció szerint heti 4-5 pohár bor rendszeres fogyasztása alkoholfüggőségről tanúskodik. A félelmei nem voltak alaptalanok, írja a könyvében, és számára is a karantén-időszak kezdete arról szólt, hogy „a saját testsúlyának többszörösét vásárolta meg alkoholmennyiségben”.  

„De ez a könyv többről szól, mint a felelős alkoholfogyasztás. Ott van benne, hogy humorral minden könnyebben elviselhető – legyen az kijárási korlátozás, vagy amikor a nyílászárók működésére rendkívül érzékeny torockói legények beverték az orrom. Úgy érzem ez utóbbinál pontosítani kell: behúztak egyet, mert kinyitottam egy ajtót. Akkor bunyóztam életemben először, de nem vagyok rá büszke, mert engem vertek” – magyarázta.

„Lehet a párod jó fej”

Az alkoholfogyasztás melletti egészséges étkezés, és rendszeres testmozgás segítségével a szerző ugyan megkímélte a fizikai állapotát, mentálisan azonban nyomot hagyott rajta ez az időszak. Elmondása szerint olyan gondolatok is előtörtek belőle, amelyekről nem is hitte volna, hogy léteznek: megállapította például, hogy felesége sokkal jobb fej, mint azt korábban gondolta. „Sokkal többet beszélgettem vele az összezártság alatt, mint amennyit egész életünkre terveztem. Például többek között, megtudtam tőle, hogy nagyon rossz véleménnyel van a gravitációról, mert az okozza a ráncokat” – árulta el.

A kiadó döntése nyomán az első könyvbemutatóját Zacher Gábor toxikológussal együtt tartotta, pedig mindössze egyetlen mondatot írt a könyvben szakemberről. „Mondtam nekik, hogy említés szintjén Palvin Barbi is szerepel a könyvben, lehet vele szívesebben ajánlanám a könyvet, de hajthatatlanok maradtak. Zacher szerint csak azért iszom alkoholt, mert az oldja a szorongást. Én mondtam neki, hogy lehet, de egy kicsit az ízét is szeretem. Azért egy hideg pilsner a legforróbb kánikulában bármikor vetekszik a málnafröccsel” – jegyezte meg. 

Hogyan ír könyvet a humorista?

A Felelős alkoholista ötlete azután született, hogy a szerző megfogadta a Dumaszínház igazgatójának javaslatát, miszerint felelősen kell viszonyulni egy világjárványhoz. Majd ezt továbbgondolta. „Nem árt, ha az ember önazonos, és arról ír, amit tényleg ismer. Nekem ez az első világjárványom, de az alkoholfogyasztással kapcsolatosan már voltak tapasztalataim. Arra gondoltam, hogy mi lenne, ha innék valamit az ijedtségre?” – idézte fel. Ezeket a tapasztalatokat először naplóbejegyzésekben rögzítette, majd részleteket közölt belőlük a Facebookon.

„Mikor lejárt az első hullám, és ismét elkezdtünk fellépni, Kiss Ádám kollegám megemlítette, hogy mi lenne, ha ezt az egészet kiadnám könyv formájában? Mondtam neki, hogy én nem szeretném ezt, isten őrizz, soha. Egy hónapra rá már Ádám írta a könyvajánlót” – mondta Bálint Ferenc, akinek ha lesz is újabb könyve, semmiképpen sem szeretne újabb társadalmi problémákat feszegetni. Elmondása szerint most egy ideig abbahagyta az ivást és az írást, és azt kezdi el ismét, amelyikre igény lesz. Az olvasókon áll vagy bukik Bálint Ferenc alkoholizmusa, és szerencsére őt minden megoldás érdekli – vontuk le a következtetést.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?