Zuhanó lift: ez történhet, ha benne tartózkodik

A valóságban is őrült sebességgel kezd lefelé száguldozni a lift, miután egyetlen tartókábele elszakad? A lift zuhanása halálos ítélet azok számára, akik benne tartózkodnak? Ezek a kérdések a legtöbb embert foglalkoztatják, miután egy filmben hasonló jeleneteket mutatnak be. A divany.hu portál körüljárta, mi minden történhet, ha valóban bennreked valaki egy rosszul működő liftben.

Liftbalesetek sokkal ritkábban fordulnak elő, mint ahogy arra a hollywoodi produkciók alapján gondolnánk. A mai modern liftekben többféle biztonsági mechanizmus dolgozik, így igen kicsi a valószínűsége, hogy mind egyszerre mondja fel a szolgálatot. Ha például annyi utas zsúfolódik össze a kabinban, ami már a megengedett tömeg átlépésével jár, a lift érzékeli ezt, és megelőző jelleggel el sem indul. 

Howstuffworks szerint a lifteket manapság már nem egy, hanem négy, vagy akár nyolc kábellel rögzítik, így egy esetleges szakadás önmagában még nem ér fel egy halálos ítélettel. Ha csak egyetlenegy kábel is ép marad, már az is meg tudja tartani a kabint. Amennyiben mégis elszakadna az összes, még akkor sincs veszve semmi, hiszen marad még biztonsági megoldás.

  • A fékezőrendszer, ami össze van kapcsolva a liftbe épített sebességmérővel, így szükség esetén automatikusan bekapcsol.
  • Másodsorban a fizika törvényei szerint zuhanás közben a kabin összenyomja az akna aljában lévő levegőt, ami szintén lassító hatású.
  • Ugyanakkor a liftakna aljában általában egy pneumatikus szerkezet található, amely lengéscsillapítóként működve tompítja a becsapódást. A sérülést ezen a ponton már nemigen lehet elkerülni, de legalább van esély az életben maradásra.

Tilos ugrálni

A liftbalesetek kapcsán általában azt tanácsolják, hogy az utolsó pillanatban fel kell ugrani, mert ha a levegőbe emelkedik az ember, elkerülheti a becsapódást és a sérülést is. Az igazság azonban az, hogy még tökéletes időzítés esetén sem lenne célravezető, hiszen a test ugyanakkora sebességgel csapódna be, csak néhány tizedmásodperccel később. 

Hasznos tanács, hogy ha egyszer hasonló helyzetbe kerülne, feküdjön le vízszintesen. Így jobban szétterülhet a becsapódás ereje, és nem egyetlen testrészre fog összpontosulni. Ha pedig résnyire nyitva maradna az ajtó, ne próbálja feszegetni, és kimászni se akarjon rajta, hanem várja meg, amíg kimenekítik, mert a legtöbb sérülés éppen ezekből a kimászási kísérletekből adódik.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?