Felmérés: a 6 és 15 év közötti európai gyerekek háromnegyede videójátékozik

A 6 és 15 év közötti gyerekek háromnegyede videójátékozik, és ötből mindössze egy szülő használja a szülői felügyeletet biztosító alkalmazásokat - derül ki a Gametrack legújabb, európai szintű felméréséből, amelyet a romániai játékfejlesztők egyesülete (Romanian Game Developers Association - RGDA) idéz.

Ugyanakkor az idei év első felében, a koronavírus-járvány alatt Európában végzett Ipsos Mori-felmérés szerint ötből csak egy szülő próbált ki többféle videójátékot gyerekével ebben az időszakban. Ettől függetlenül több mint 35 százalékuk úgy véli, hogy ezeknek a játékoknak pozitív hatásuk volt gyermekük lelki egészségére.

Egy másik, a RGDA által Romániában végzett kutatás szerint videójáték-vásárláskor a szülők több mint fele (52 százalék) figyel oda a korhatár-besorolásra, és 59 százalékuk használja a szülői felügyeletet biztosító alkalmazásokat.

Mindezek kapcsán az RGDA közölte, hogy az Amber, az Electronic Arts Románia, az Ubisoft Románia, a Gameloft Románia és az AMC Románia támogatásával tájékoztató kampányt indít a videójátékokról azon szülők számára, akik beszélgetni szeretnének gyerekeikkel a témáról, hogy az ilyesfajta játékok valóban a szórakoztatásukat szolgálják, és ne menjenek az egészségük rovására.

E kampány keretében elindították a desprejocurivideo.ro honlapot, amelyet a videójátékokkal kapcsolatos fő információforrásnak szánnak a szülők számára. A honlapot folyamatosan frissíteni fogják a legújabb információkkal, amelyeket a kezdeményezés Facebook-oldalán is közölnek. Ugyanitt kérdezz-felelek rovat is indul pszichológus és pszichiáter szakember bevonásával.

A Romanian Game Developers Association egy nonprofit szervezet, amelyet 2014-ben létesítettek a romániai videójáték-fejlesztők támogatása és népszerűsítése érdekében. Romániában több mint 100 videójáték-fejlesztő stúdió működik, több mint 6 ezer alkalmazottal. Az RGDA tagvállalatai az ebben az iparágban dolgozók több mint 90 százalékát foglalkoztatják.

Kapcsolódók

Kimaradt?