Mutatjuk, hány kalóriát égethet a különböző házimunkákkal

Az otthoni rutinfeladatok elvégzése is a testmozgás része, így nemcsak csillogni-villogni fog a lakás, de a takarítással jó pár kalóriát is elégethet az ember. A femina.hu portál összegyűjtötte, melyik takarítási forma hány kalóriát éget el.

Melyik házimunka égeti legjobban a zsírt?

Minden otthoni feladat igénybe veszi az izmokat, erőkifejtéssel, mozgással, hajolgatással, guggolással jár.

  • Porszívózás: 4 kcal/perc

A porszívózáshoz összehangolt láb- és karmunkára van szükség, ahol a felső- és alsótest, és még a derék is átmozgatható. Figyeljen arra, hogy ha az egyik oldalon vezeti a porszívót, a munkamenet felénél váltson kart Fél óra porszívózással 120 kalóriát égethet el.

  • Felmosás: 4 kcal/perc

Hatásos, ha négykézlábra ereszkedik, és úgy törli fel a padlót egy rongy segítségével, így minden porcikáját garantáltan átmozgathatja. Mint a jógában, nyújtógyakorlatokat is végezhet, miközben a nehezen elérhető, például bútor alatti szűk területeket is tisztítja. Fél óra felmosással 120 kalóriát égethet el . Ha a felmosóvödröt a lépcsőkön is felcipeli, az megduplázhatja az elégetett kalóriák számát.

  • Ablakpucolás és függönymosás: 5 kcal/perc

A ragyogó ablaküveghez a kar- és vállizmok szükségesek: egy óra ablakpucolással 300 kalóriát égethet el, ami már felér 5 kilométer vagy nagyjából fél óra futással. A függönyök levételéhez és felrakásához használjon létrát, így a combjának és fenékizmainak is kedvez az ablakpucolással.

  • Fürdőszobatisztítás: 5 kcal/perc

Az egész fürdőszobát tisztává varázsolni nem kis feladat, hiszen ott vannak a csempék, a kád, a WC, a zuhanyzó, amikhez hajolgatni, guggolni kell, miközben dolgoznak az izmok. Egy alapos súrolással és csutakolással 300 kalóriát is elégethet.

  • Gereblyézés: 90 kcal/30 perc

A ház körüli teendők, mint az őszi falevelek összegereblyézése, jócskán megdolgoztatják az izmokat. Ha folyamatos ütemben végzik, félórás gereblyézéssel egy 75 kilós ember megközelítőleg 90 kalóriát, míg például egy 125 kilós ember körülbelül 120 kalóriát éget el.

  • Autómosás: 240 kcal/óra

A kocsimosással és a belső terek kiporszívózásával, a lábtörlők kirázásával, a csomagtartó kitakarításával egy óra alatt 240 kalóriát égethet el, és garantáltan minden porcikáját átmozgathatja.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?