Ezért nem szabad edzenie, ha koronavírussal diagnosztizálták

Mivel a koronavírus nem csak egy megfázás, súlyos következményei lehetnek annak, ha COVID-19 fertőzés fennállása alatt, vagy nem sokkal utána testedzést végez az ember, írja a runnersworld.hu portál.

Klasszikus, enyhe náthás tünetekkel edzenek futók anélkül, hogy bármiféle komolyabb megbetegedéssel kéne számolniuk. Dr. Jordan Metzl, amerikai sportorvos véleménye szerint a futás nagyszerű módja az immunrendszer erősítésének abban az esetben, ha még nem diagnosztizáltak fertőzést a sportolónál, és az olyan állapotok megelőzésében is szerepet játszik, amelyek súlyosbíthatják a COVID-19 tüneteit, mint például elhízás vagy cukorbetegség, de ha pozitív a vírus tesztje, jobb pihenni, mintsem folytatni az edzéseket.

Ráadásul kifejezetten javasolt a járvány idején is aktívnak maradni, de fokozottabban oda kell figyelni a szervezet különböző jelzéseire. A szokatlan fáradtságot, a légszomjat vagy a mellkasi fájdalomérzetet nem szabad figyelmen kívül hagyni. „Ha azt tapasztalod, hogy egyik napról a másikra nem tudod tartani a lépést a futótársaddal, akivel máskor kényelmesen futsz, ugyanakkor a pulzusod ehhez képest magas, ráadásul nehezen esik vissza lassulás után, jelezd orvosodnak mielőbb” - javasolja a kardiológus Dr. Sunal Makadia.

A szívizomgyulladás kockázata

Az eset súlyosságától függetlenül a myocarditis mindazokat érintheti, akik COVID-19-cel fertőződnek. A szívizomgyulladás a szívfal középső rétegének gyulladása. Ez a szív gyengüléséhez, szívelégtelenséghez, rendellenes szívveréshez és akár halálhoz is vezethet. Fontos tudni, hogy ez az állapot még tünetmentes betegeknél is kialakulhat. Egy Németországban végzett kutatás során 100 COVID-19-ből felépült beteg szív MR vizsgálatát tekintették át. 50 százalékuknak enyhe vagy közepesen súlyos tüneteik voltak, 18 százalékuknak pedig semmilyen. A 100 alany közül 78-nál találtak strukturális változásokat a szívben, 60-an pedig szívizomgyulladásban szenvedtek.

Dr. Sunal Makadia hozzátette, „edzés során növekszik a szív teljesítménye. Ha fertőzött vagy, ez elméletileg növelheti a vírus replikációját a szívizomban. Ha ez megtörténik, egy magasabb vírusterhelés növelheti a szívkárosodás kockázatát szívizomgyulladás, aritmiák és szívelégtelenség formájában.” Tehát, ha kiderül a fertőzöttség, ne kockáztasson még akkor sem, ha nincsennek érzékelhető tünetei.

Hosszabb szünet a sportban is

Pozitív koronavírus tesztet követően legalább két hét teljes szünetet kell tartani. Ha a betegség tüneteket is produkál további két hetet várjon, ha már enyhül az állapota. A betegség végén célszerű lenne egy alapos kivizsgáláson átesni, majd ha minden rendben, el lehet kezdeni a könnyű edzéseket, tehát akkor se ott folytassa, ahol abbahagyta!


 

Kapcsolódók

Kimaradt?