Halottak hetén tilos eltenni – mutatjuk a tökéletes savanyú káposzta receptjét

Csombor, kapor, torma és „színezék”, azaz a levet megváltoztató birsalma vagy lila káposzta is szükséges a tökéletes savanyú káposztához. Bár a recept egyszerű, figyelni kell arra, hogy ne halottak hetén sózza el káposztáját az ember, mert a népi hiedelem szerint azt a halottak „megtorolják”. Horváth Anna harasztosi gazdasszonnyal, Timár Karina néprajzkutatóval és Szilágyi Karola dietetikussal körüljártuk, hogyan készül a tökéletes savanyúság, mi mindent rejt magában a káposzta.

Mint kiderült, halottak hetén egyes vidékeken nem végeznek földmunkát az emberek, nem foglalkoznak a téli tartalékolással, ellenkezőleg: elhunytjaik sírhelyeit rendezgetik, gyertyát gyújtanak az eltávozott lelkeknek, és hosszan imádkoznak szeretteikért. Ezen a héten többek között azért „tilos” a munkavégzés, mert az elhunytak nyugalmát zavarná a sertepertélés – részletezte Timár Karina néprajzkutató.

Arról is beszámolt, hogy Erdélyben több tájegységben, köztük Hargita megyében is jellemző, hogy halottak hetén, vagyis azon a héten, amelyre halottak és mindenszentek napja esik, nem sózzák el télire a káposztát. Azt megelőzően savanyítják, mert úgy tartják, a halottak hetén készített savanyú káposzta belseje megrohad, a leve „elhínárosodik”, azaz nem marad tiszta, ehető.

Mi a titka a tökéletes savanyú káposztának?

Horváth Anna harasztosi gazdaasszony készségesen osztotta meg velünk nagy népszerűségnek örvendő savanyú káposztájának receptjét. Épp a piacról tartott hazafelé, ahol lekvárjait, zakuszkáit és savanyúságait értékesítette. Elmondása szerint, sosem munkálkodott a népi hiedelmek alapján, savanyú káposztája mégis ínycsiklandó és kelendő lett.

Bár halottak napján jómaga sem foglalatoskodik a konyha körüli teendőkkel, mindezt nem a babonával magyarázta, hanem azzal, hogy azon a napon a családra és az elhunytakra figyel, visszaemlékezik, időt tölt a körülötte lévőkkel. De az azt megelőző napokban, sőt, még az azt követő hetekben is örömest sózza el a káposztát.

Hozzávalók:

  • Káposzta
  • Csombor
  • Kapor
  • Torma
  • Birsalma, birskörte, lila káposzta, törökbúza (ízlés szerint)

Megtudtuk, a káposztasavanyúság a bödön, vagy műanyag hordó megtisztításával kezdődik. Ha az készen áll, jöhet a káposzták megpucolása. Ez abból áll, hogy a felső leveleket leszedegeti, a fejeket pedig „kicsumázza”, azaz mindnek eltávolítja a torzsáját. A torzsa kifúrásában legjobb segédeszköz a kés. Miután lyukason díszelegnek a fejek, mindet megtölti durva sóval. A káposzták nagyságától függ, hogy mennyi só fér el bennük, a lényeg az, hogy a kifúrt részt teljesen belepje a só.

Horváth Anna ezután csombort és kaprot helyez a tárolóedény aljába, majd néhány sor káposztát rak ennek tetejére. A sorok száma függ a műanyag hordó űrtartalmától, jómaga 200 literes bödönökbe helyezi a portékát, így 2-3 sornyi káposzta után tesz újabb adag csombort és kaprot az edénybe. Ezt addig ismételgeti, míg a hordó teli lesz, és a jobb aroma kedvéért még tormát is betesz minden csombor és kapor után.

Ha a bödön megtelt, 2-3 napig „pihenni” hagyja azt. Mindezt azért, hogy a só beleivódhasson a káposztákba. Harmadik nap jöhet a felöntés: az edényt sós vízzel tölti meg. Elmondása szerint 10 liternyi vízhez egy teáscsészényi sót mér – bár nagyon sósnak tűnhet így, kezeskedik arról, hogy a káposzták felveszik, és télire megfelelő ízvilágot kap a savanyúság.

Azoknak, akik jobban kedvelik, ha a káposzta és annak leve színesebb, a harasztosi Horváth Anna azt ajánlja, tegyenek a hordó tetejére birsalmát vagy birskörtét, esetleg lila káposztát vagy egy-két cső kukoricát. Hogy a víz teljesen beteríthesse az edény tartalmát, fából készült keresztet helyez a bödönbe, és annak tetejére egy követ rak, így biztosan lent maradnak a zöldségek.

Itt még nem ér véget a folyamat: másfél hétig naponta „megmozgatja” a savanyúságot, méghozzá úgy egy borszívó slagot nyom le a káposzták között, és belefúj a lébe, hogy a só kellőképpen feloldódhasson.

Horváth Anna arról is beszámolt, hogy a savanyú káposzta egy másik, kevésbé ismert változatát is elkészíti ilyenkor: a döngölt káposztát. A zöldséget egy vödörbe gyalulja – amelybe előzetesen tormát helyez –, és jó alaposan megdöngöli, azaz addig gyúrja, amíg feljön a leve. Annyira sózza, hogy az elfogadható legyen, majd pár borsszemet tesz bele, és ezt addig ismételgeti, míg a vödör megtelik. Felvilágosított, a torma voltaképpen tartósítja a készítményt, amelyet lefödve egy hűvösebb helyre tesz. A kamrában megromolhat, ezért ajánlott a pincében tárolni, ahol magában savanyodik meg télire a káposzta.

Immunerősítő vitaminbomba

Szilágyi Karola dietetikus felvilágosított, a savanyú káposzta erjedése során jótékony baktériumok jönnek létre, amelyek pozitív hatással vannak a bélrendszerre és a bélflórára. E folyamat során nem illan el a káposztában rejlő számos vitamin és ásványi anyag, így télen is, amellett, hogy olcsó, finom és különböző formában fogyasztható, kitűnő vitaminforrás a szervezet számára. Mivel a savanyú káposzta eltevésénél tormát, köménymagot, kaprot, babérlevelet, mustármagot is használhat az ember, ezek jótékony hatásai, mind hozzáadódnak a káposzta meglévő értékeihez.

A savanyú káposzta közismerten nagyon gazdag C-vitaminban, de emellett megtalálható benne jelentős mennyiségben a B1-, B2-, B6-vitamin és az ásványi anyagok közül a foszfor, a kalcium, a magnézium, a kálium és a nátrium. Kalóriatartalma nagyon alacsony, rosttartalma magas, segíti az emésztést, megakadályozva a székrekedés kialakulását.

A dietetikus úgy véli, a savanyú káposztát legjobb nyersen fogyasztani, de megfelelő főzéssel számos vitamint és ásványi anyagot megőrizhet elkészítése után is. Figyelni kell viszont arra, hogy ne főzze túl, körülbelül 20-25 percig, lassú tűzön, így nem veszíti el teljes mértékben a C-vitamin tartalmát sem. E vitaminbomba jótékony hatásai közé sorolható még:

  • szabályozza a vércukorszintet, így cukorbetegeknek is ajánlott a fogyasztása
  • csontritkulás és kalciumhiány esetén fokozottan ajánlott a fogyasztása, hiszen a káposztában lévő kalcium könnyen be tud épülni szervezetbe
  • csökkenti a magas koleszterinszintet
  • tisztítja a beleket, helyreállítja a bélflórát
  • segít a rákos megbetegedések kialakulásának megelőzésében

Azonban emésztőrendszeri megbetegedések esetén, epebetegeknek, vagy magas vérnyomással küzdő személyeknek a savanyú káposzta fogyasztása nem ajánlott – figyelmeztetett a dietetikus.

Kapcsolódók

Kimaradt?