Folyton szomjas? Ez a 3 betegség is rejtőzhet ennek hátterében

Az állandó szomjúságérzet hátterében gyakran komolyabb betegség rejlik. Ha sokat sportol, csípőset, sósat eszik, esetleg éppen menstruál az ember, vagy a kinti hőmérséklet magasabb, akkor a szomjúság természetes, ám ha ezek nem állnak fenn, akkor érdemes felkeresni egy orvost a panaszokkal. A a femcafe.hu portál összegyűjtötte azokat a betegségeket, amelyek kiválthatják a szomjúságérzetet.

  1. Krónikusan alacsony vérnyomásról akkor beszélhetünk, ha a vérnyomás első, azaz szisztolés értéke tartósan nem haladja meg a 100 Hgmm-t. Meglepő lehet, de elsősorban a fiatalok betegsége, koncentrációzavarral, álmatlansággal, fáradékonysággal, depresszióval, szemkáprázással, illetve extrém szomjúságérzettel is járhat. 
  2. A vérszegénység lassan, lappangva alakul ki, és nem okoz súlyos tüneteket, tehát a legtöbben csak akkor veszik észre, ha már késő. Akkor beszélünk róla, ha a vörösvértestek száma egy bizonyos határ alá csökken, ekkor a test gyorsabban veszíti el az értékes vörösvértesteket, mint ahogy pótolni tudná, és miközben küzd a folyadékhiány ellen, szomjúságot okoz.
  3. A cukorbetegség könnyen dehidratációt okozhat, főleg akkor, ha a beteg még nem tudja, hogy ebben a kórban szenved. Amikor a vércukorszint megemelkedik, a test arra sarkallja a veséket, hogy még több vizeletet termeljen, mert csak így tud megküzdeni a szervezetben lévő rengeteg glükózzal. Ha pedig sokszor megyünk a mosdóba, akkor a szomjúságérzetünk is egyre erősebb lesz.
     

Kapcsolódók

Kimaradt?