Ez a 8 ital megvédi memóriáját, megelőzi a demencia kialakulását

A demencia a hosszú és rövid távú memóriáért, a beszédért és a problémamegoldásért felelős agyterületek működését is hátráltatja, amit az idegsejtek károsodása okoz az agyban. Ez a mindennapi életben súlyos zavarokat idéz elő. Kialakulását tekintve főleg az időseket érinti a betegség, de erősödését a helytelen életmóddal is összefüggésbe hozták már, írja a femina.hu portál.

Az agy működését hátráltathatja a vitamin- vagy tápanyaghiány, illetve bizonyos gyógyszerek mellékhatása is, tehát nem csak demencia következményeként alakulhat ki a memóriaprobléma. A megfelelő táplálkozással, egyes ételekkel és a folyadékpótlással is sokat lehet tenni a szellemi frissességért.

Agyserkentő italok

Az agy 75 százaléka vízből áll, ezért folyadékra van szüksége ahhoz, hogy megfelelően működhessen. Nem véletlen, hogy gyakran már egy pohár víztől is tisztábban gondolkozik az ember. A folyadék mindamellett, hogy hidratál, ha természetes összetevőkből, zöldségekből és gyümölcsökből készült turmix vagy lé, akkor az értékes hatóanyag-tartalomnak köszönhetően szintén támogatja az agy működését, hiszen bizonyítottan memóriavédő hatással bírnak a gyümölcsök és zöldségek.

  1. A kávé nemcsak koffein-, hanem klorogénsav-tartalma miatt is hatékony agyserkentő. Naponta 40-300 milligramm koffein, azaz 120-720 milliliter kávé elfogyasztása bizonyítottan segít koncentrálni, és támogatja a memória működését is. Emellett egy 2010-es kutatás szerint az Alzheimer-kór ellen is véd.
  2. Az áfonyalé magas polifenol- és antocianin antioxidáns tartalma miatt igazi memóriajavító. Több tanulmányban is vizsgálták pozitív tulajdonságait, rövid távú és hosszú távú memóriát serkentő hatását is észlelték, jelenleg is kutatják jótékony tulajdonságait. Házilag leturmixolt áfonyából készült friss lé a legoptimálisabb a fogyasztásra.
  3. Egy 2011-es kutatásban kiderült a gyömbérről, hogy jelentősen növeli a kognitív funkciók működését, és támogatja a memóriát. A gyömbértea napi szintű fogyasztása segít koncentrálni, felpörgeti az agyműködést, és az emlékezőképesség minőségét is javítja, mindezt feltehetően magas antioxidáns-tartalmának köszönhetően.
  4. A zöld smoothie-k aranyat érnek, legyen szó kelkáposztáról, spenótról, uborkáról, zöld almáról vagy friss zöldfűszerekről. Az említett zöldségek, gyümölcsök magas C-vitamin- és antioxidáns-tartalommal rendelkeznek. A kelkáposzta magas luteintartalma miatt is értékes, mely bizonyítottan segít megelőzni a demencia kialakulását.
  5. A cékla gazdag nitrátokban, ami a test oxigénellátását és a véráramlás működését támogatja. Ez a fontos anyag szerepet játszhat az agy nyelvért, tanulásért és döntéshozatalért felelős területeinek a védelmében. 100%-os gyümölcsléként is fogyasztható naponta 1-2 pohárral, jótékony hatóanyaga miatt egy 2017-es kutatás szerint csökkenti a demencia kialakulásának esélyét.
  6. A ginkgo biloba gyógytea magas antioxidáns-tartalma miatt bizonyítottan enyhíti az Alzheimer-kór tüneteit, és csökkenti a demencia kialakulását.
  7. A kurkuma latte meleg, krémes ital, melyet arany tejként is emlegetnek. 2019-es kutatás szerint a kurkuma kurkumintartalma miatt az agyban termelődő idegsejtvédő fehérje termelődését növeli, csökkenti a demencia kockázatát. Elkészítéséhez fél liter mandulatej, egy teáskanálnyi kurkumaőrlemény, fél teáskanálnyi őrölt fahéj és 2 evőkanálnyi agavészirup vagy egyéb édesítő szükséges. Lassan melegítsd fel a tejet, majd keverd hozzá a kurkumát és a fahéjat, végül vedd le a tűzről. Ezután már tálalhatod is, és ízlés szerint édesítheted.
  8. A narancslé gazdag C-vitaminban, mely az idegrendszert támogatja. Egy átfogó kutatásban kiderült, hogy akiknek a szervezete több C-vitamint tartalmazott, azok jobban figyeltek, és pontosabban emlékeztek. Érdemes frissen facsart narancs levéből naponta 1-2 pohárral fogyasztani, mert a boltban kaphatóak gyakran hozzáadott cukorral készülnek.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?