Ezt kell tennie ősszel a fűvel, hogy tavaszra mindent beterítsen udvarán a gyep

Ha beköszönt a hidegebb időszak, az emberek hajlamosak megfeledkezni az udvarukon lévő gyep gondozásáról. Ősszel azonban szüksége van a fűnek az ápolásra, ha tavaszra zöld pázsitos udvar a cél. Az Otthonok és megoldások portál összegyűjtötte a fontosabb tennivalókat.

Lehullott levelek

A lehullott levelek összegereblyézése az egyik legfontosabb munka, amit rendszeresen el kell végezni. Ahhoz, hogy a fű az utolsó fűnyírásig még nőni tudjon, fényre és levegőre van szüksége, ezért annyira fontos, hogy legalább hetente egyszer összeszedje a lehullott leveleket, illetve gyümölcsöket. Ezáltal még a moha kialakulását is megfékezhetjük. Ha a gerebléyzés megterhelő és időigényes, a fűnyíró is jó szolgálatot tehet: állítsa a legmagasabb fokozatra, és menjen át vele a leveleken. Ezáltal még a komposztot is gazdagítja, hiszen a felszedett és felaprított levelek bátran rászórhatók.

Moha

Még tél előtt érdemes megszabadítani a gaztól és a mohától a gyepet. A legideálisabb, ha ehhez a munkához egy fűszellőztetőt használ, ami könnyedén eltávolítja a mohát. Arra azonban figyeljen, hogy a gép kései ne menjenek túl mélyre a talajba, nehogy megsértsék a fűszálak gyökereit.

Újrafüvesítés

A fűszellőztetés és gaz eltávolítása után be kell füvesíteni az üres részeket. Ehhez speciális fűmag keveréket ajánlott használni, amelyeknél a magokat bevonják egy tápanyagbundával, így minden jóval el vannak látva, továbbá még a madarak sem veszik észre a talajon azokat, így pedig nem eszik meg. Ezen kívül nehezebbek is, ezért a szél sem tudja olyan könnyedén elfújni.

Őszi trágya

A hideg tél megérkezte előtt érdemes egy extra adag tápanyagot adni a földnek. Ehhez speciális őszi trágyát érdemes választani, ugyanis ezekben több nitrogén van, így nem serkenti a fű növekedését. Ezen kívül magasabb a káliumtartalma is, aminek köszönhetően a fagy kevésbé tud kárt tenni a fűben.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?