Pókok vannak a lakásában? Ezzel a házilag készített riasztóval száműzheti az ízeltlábúakat

Tél közeledtével meleg helyekre húzódnak a felnőtt egyedek, így jelennek meg már ősszel a lakás szegleteiben a pókok. Ebben az időszakban kel ki az új populáció, ezért érezheti azt az ember, hogy hirtelen megszállták házát az ízeltlábúak. Bár sokan nem kedvelik őket, hasznosak, ezért nem az a legjobb megoldás, ha lecsapják vagy elpusztítják őket. Léteznek olyan házi praktikák, amik távol tartják a pókokat a háztól, írja a femina.hu portál.

Pókok ellen mentás spray

A pókok irtóznak az erős szagoktól, ezért sokan használnak ellenük különféle illóolajokat, például eukaliptuszt vagy citrusolajat. A leghatásosabb mind közül azonban a menta. Nem a borsmenta-illóolaj, bár szükség esetén ahhoz is lehet nyúlni, hanem a friss mentalevél, amelyet teához, vagy az ételek ízesítésére csokorban is be lehet szerezni a legközelebbi szupermarketben. Nem cserepes növényre lesz szükség, hanem kifejezetten levelekre.

A friss leveleket megmosás után vágódeszkán fel kell aprítani, hogy az illóolajok kiszabaduljanak, majd hozzá kell adni egy kis üveg illatosítatlan antibakteriális spray-hez. Egy alapos keverés után az elegyet érdemes állni hagyni néhány órán át, hogy a levelekből kiázhasson minden ható- és illatanyag.

Ha ez megvan, a folyadékkal bespriccelheti a lakás azon sarkait, amelyekben gyakran szőnek hálót a pókok. Ezek általában a félreeső, árnyékos és kevésbé huzatos szegletei a szobáknak. Jusson a spray-ből az ablakok és ajtók környékére és a falban futó vezetékek ki- és belépési pontjaihoz is, hiszen a legtöbben ezeket az utakat választják befelé a lakásba.

Az erős illatú permet hatására a pókok azonnal menekülni kezdenek, és ha rendszeresen megismétli a mentás permetezést, vissza sem fognak térni, mert bezáródik előttük az összes út.


 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?