Töredeznek a fogai? Ez a 4 ok állhat a hátterében

A teljesen egészséges fogak is eltörhetnek, ha az ember ráharap az evőeszközre, a gyümölcsök magvaira, nyelvpiercingre, de a sport és a szerencsétlen esések, közlekedési balesetek is közrejátszhatnak a károsodásban. Azonban, ha azt tapasztalja, hogy ok nélkül, akár enyhébb behatásra is töredeznek a fogai annak a hátterében jó eséllyel valamilyen egészségügyi probléma áll. Az nlc.hu portál összegyűjtötte azt a 4 okot, amely a fogak gyengüléséhez vezethet.

Fogszuvasodás

A szuvas fogak gyengébbek, érzékenyebbek és többek között hajlamosak törni is. Ha lyukas fogaiba nem kerül időben tömés, egy idő után elkezdenek szétesni, repedezni, töredezni, ami mindamellett, hogy nem esztétikus, igen fájdalmas is lehet. Vigyázni kell ugyanakkor azokkal a fogakkal is, amelyekben nagyobb méretű tömés van, ugyanis ezek is könnyen töredezhetnek. Ahhoz, hogy a problémákat megelőzhesse az ember, fontos, hogy félévente eljárjon fogorvosi kontrollra és a kisebb lyukakat is mielőbb betömesse.

Savak

A gyakran fogyasztott magas savtartalmú élelmiszerek, például egyes gyümölcsök és gyümölcslevek, szénsavas italok, alkohol, kávé vagy fűszeres ételek, károsíthatják a fogzománcot, ami szintén töredezéshez vezethet. Abban az esetben, ha refluxban szenved az illető, a szájüregbe visszajutó gyomorsav okozhat hasonló gondokat. Mindemellett ha valamilyen okból, például étkezési rendellenesség következtében gyakran hánysz, szintén olyan savak kerülnek a szádba, amelyek ártanak a fogaknak. Ezen hatások mérsékelése érdekében savmegkötő szájöblítőt érdemes használni.

Fogcsikorgatás

Az éjszakai fogcsikorgatás oka lehet többek között a stressz, de akár az alsó és felső fogak kiegyensúlyozatlan érintkezése is. A csikorgatás során a nappali maximális szorítóerőt meghaladó mértékben is összenyomhatóak a fogak, és ez súlyos kopáshoz, illetve töredezéshez vezethet. A csikorgatás jellemzően a fogak leggyengébb pontjait, legtöbbször a frontfogak éleit támadja meg. A problémával épp ezért ajánlott mielőbb felkeresni egy szakembert, hiszen harapásemelő használatával vagy fogszabályozással jelentősen javítható a helyzet.

Életkor

A fogzománc idővel elhasználódik, 50 éves kor felett pedig fokozottan megnő a repedezés, töredezés kockázata. A Journal of Endodontics című szakfolyóiratban megjelent tanulmány szerint az ily módon sérült fogakkal rendelkezők kétharmada 50 év feletti.  

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?