Padlófűtésre vágyik? Ezek az előnyei és a hátrányai

A padlófűtés azon az elven alapul, hogy a meleg levegő mindig felfelé áramlik, amit aztán a plafon visszaver, így egyenletesen szétáramlik a térben. Kétféle típusa létezik: az egyiket árammal kell üzemeltetni, míg a másik fajtánál a meleg levegőt forró víz segítségével állítják elő. Az otthonokesmegoldasok.hu portál összegyűjtötte a fűtési módszer előnyeit és hátrányait.

Előnyei

Az egyik legfőbb előnye, hogy sosem fázik a láb, a téli hidegben az ember mezítláb is rohangálhat a padlón, továbbá nem látszódnak a fűtőelemek a lakásban, így optikailag nem csorbítják az otthon összképét. Így többek között a radiátorok portalanításán sem kell gondolkodni, ráadásul helyet sem vesznek el a térből. A meleg levegő egyenletes eloszlásának hála, sokkal kevesebb port kavar fel, ami az asztmások és az allergiások számára nagy előnyt jelent.

Ezen felül egy háztartás körülbelül 10 százalék energiát képes megspórolni a padlófűtéssel a hagyományos radiátoros megoldással szemben. A meleg levegő egyenletes eloszlásának köszönhetően a padlófűtés már 35 fokos hővel is képes kellemes meleget varázsolni, míg a szokványos radiátorokat legalább 50-60 fokra kell felfűteni. Ez azonban csak abban az esetben igaz, ha tökéletes az lakás és a padló hőszigetelése, továbbá olyan típusú padló van lerakva, ami jól vezeti a hőt. Ilyenek például a kerámia járólapok, a természetes kövek. Ugyanezen okból a szőnyeg használata egyáltalán nem ajánlott padlófűtés esetén.

Hátrányai

A padlófűtés kiépítési költsége relatíve magas, főleg abban az esetben, ha nem egy építés alatt álló ingatlanba szeretné telepíteni, hanem egy kész házba vagy lakásba. Az elektromos padlófűtés továbbá nagymértékben megnöveli az áramfogyasztást, így ezért is többet kell fizetni. Szintén hátrány, hogy a szokványos fűtési módszerekkel szemben a padlófűtés sokkal lassabban melegíti fel a levegőt. A javítása sem egyszerű feladat, hiszen egyes esetekben egy hiba azt is jelentheti, hogy fel kell törni a padlót és a betont. Ezen felül a csövekben felhalmozódó koszt és lerakódásokat is macerás eltüntetni. Ezeken kívül pedig csak abban az esetben lehet a padlófűtéssel energiát spórolni, ha tökéletes a lakás hőszigetelése, illetve a lerakott padlónak jó a hővezetése. 
 

Kapcsolódók

Kimaradt?