Nem is gondolná, miért barna vagy zöld színű a legtöbb sörösüveg

A sör a világ minden országában megtalálható, és a legtöbb üveg egységesen sötétbarna vagy zöld színű. Talán azért, mert így jobban eláll, vagy netán a gyártók gondolják úgy, hogy ez passzol a legjobban az italhoz? Az izeselet.hu egy egészen tudományos magyarázatot talált az üveg színére.

Régen a sört kizárólag átlátszó üvegekben értékesítették, ám a sörfőző mesterek elég hamar felismerték, hogy a sörben található savak egyike elég rosszul tűri a napsütést és az UV-sugárzást. Az átlátszó üvegekben való tárolást követően megfigyelhető volt az ital minőségének romlása: az íz és az illat egyaránt kellemetlenné vált. A probléma megoldását egyedül az jelenthette, hogy az átlátszó üvegeket sötétbarnára cseréljék. A színezett üveg megvédte a sört a nap sugaraitól, és nagyban növelte az ital eltarthatóságát.

A másik elterjedt szín, a zöld viszont csak a második világháború után jelent meg. A háború alatt az anyagok, amelyektől az üveg a barna színét kapta, hiánycikké váltak, és a sörkészítőknek valamilyen más alternatívát kellett keresniük. Ez lett a zöld szín, amely a barna mellett máig a sörösüvegek uralkodó színe.

Mostanra már a gyártók preferenciáján múlik, hogy melyik színt választják a kettőből. Emellett az átlátszó sörösüvegek is újra elterjedtek. Viszont az ezekben tárolt sör a mai napig hamarabb megromlik, mint a sötét üvegekbe töltött.
 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?