5 ok, ami miatt gyermeke szófogadatlanná válhat


-A A+

Ha a felnőttek nem beszélik kellőképpen a gyermekek nyelvét, akkor konfliktusok, feszültségek kerekedhetnek a kommunikációjukból, ami nem kedvező sem a kicsiknek, sem a szülőknek. A koloknet.hu portál öt olyan helyzetet gyűjtött össze, ami a csemete szófogadatlanságát eredményezi.

  • Hiába a bonyolult mondatok, nem értik a gyerekek 

Lauren Lowry logopédus szerint a hosszú és komplex mondatok, amelyek számos információt tartalmaznak, összezavarhatják a gyereket, ezért a kicsikkel ajánlott tisztán és érthetően, tőmondatokban beszélni. Michael Thompson pszichológus szerint sok szülő azért kerül kényelmetlen helyzetbe, mert azt gondolja, hogy a gyerek megérti, amit mond neki, csak azt már nem képes megfejteni, hogy miért marad el a reakció.

  • Ha a szülő emelt hangon beszél, a gyerek frusztrálttá válik

Sok szülő elveszti a türelmét, mikor látja, hogy a gyerek egyik fülén az információ bemegy, a másikon meg ki, ezért hangosabban, szigorúbban szól oda a kicsihez, de ez nem segít, sőt a gyerek lelki és érzelmi fejlődésére negatívan hathat, legalábbis ez derült ki abból a 900 családot vizsgáló tanulmányból, amely a Child Development szaklapban jelent meg.

  • Ha a gyereket levegőnek nézik

A gyerekek nagyon sokat beszélgetnek, és kérdeznek, még akkor is, ha a szülők fáradtak, elfoglaltak. Melanie Greenberg pszichológus szerint a szülők, bármennyire is fáradtak, igyekezniük kell kielégíteni a gyerek kíváncsiságát, tudásszomját, legfeljebb közölni kell a kicsivel, hogy pár óra múlva visszatérnek arra, hogy miért pont kék az ég, a legfontosabb azonban az, hogy a gyerek ne érezze, hogy levegőnek nézik.

  • Ha a gyerek úgy érzi, hogy hasztalan, értéktelen

Ha a gyerek azt érzi, hogy semmibe veszik, értéktelennek gondolja magát, akkor frusztrálttá, idegessé, dühössé válhat, ezért a szülőnek empatikusnak kell lenni, és teret kell engednie a kicsi véleményének – véli dr. Thompson.

  • A beszélgetések színvonala is számít

Lehet, hogy folyamatosan beszél a szülő a gyerekével, utasítja, megmagyaráz dolgokat, de a kicsi is igényli azokat a meghitt párbeszédeket, amelyek megnyugtatják a lelkét. Ha a szülő valóban kíváncsi, hogy miről hogyan vélekedik a gyereke, akkor kettejük között bizalmi kapcsolat épülhet ki.
EZT OLVASTA MÁR?

X