Kék a szeme? Ezt az 5 dolgot tudnia kell

Nem létezik két egyforma kék szem a világon, e ritka szemszínnel rendelkezőknek azonban jócskán akadnak közös jegyeik. Bár gyakorta elhangzik, hogy a kék szeműek gyengébben látnak, érzékenyebbek vagy szebbek társaiknál, fontos tudniuk, hogy nem ezek a reális tények szemszínükről. A femcafe.hu portál összegyűjtötte azt az 5 tudományos tényt, amely minden kék szeműre jellemző.

  • Valójában nem is kék

A kék szemben valójában egyáltalán nincsen kék pigment, vagyis nincs színe, míg a barna szemszín a melanintól eredeztethető, amely a bőr színéért felelős pigment. A kék szeműek esetében csupán fényvisszaverődésről van szó, akárcsak az óceánok vagy tengerek színénél: a víz sem kék, mégis annak tűnik.

  • Magasabb fájdalomküszöb

Érdekes tény, hogy a kékszeműeknek sokkal magasabb a fájdalomküszöbük. A Pittsburghi Egyetem kutatói 58 anyukát kérdeztek meg a szülési és egyéb fájdalmaikkal kapcsolatban, majd a kutatással arra a következtetésre jutottak, hogy a kék vagy zöld szemű nők kevésbé szenvedtek és könnyebben megbirkóztak a vajúdással. A tudósok úgy vélik, hogy a melaninnal kapcsolatos gének erősen befolyásolhatják a fájdalomtoleranciát.

  • Közös ősök

A koppenhágai egyetem egyik tudóscsoportja felfedezte, hogy minden kék szemű ember "rokona" lehet egymásnak. Állítólag 6000-10.000 évvel ezelőtt mindenkinek barna volt a szeme, ám a melanint szabályozó gén mutálódhatott, ez pedig ilyen változásokat eredményezett. 

  • Színváltós

A kék szem a fényviszonyok függvényében változtathatja színét és árnyalatait. Ennek a már korábban említett fényvisszaverődés az oka. 

  • Ritkaság

A kék szemszín roppant ritka: a világ lakosságának csupán 8-10 százaléka van olyan szerencsés helyzetben, hogy ilyen szemekkel született, majd meg is maradt ez a szín.
 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?