Ezért ne helyezze az ölébe a laptopját, amikor dolgozik


-A A+

Számos helyzetben a laptop a legjobb választás: a fiatalok és felnőttek munkához, böngészéshez, kapcsolattartáshoz, tanuláshoz és szórakozáshoz egyaránt használják. Habár hasznos eszköz, és mobilitása miatt praktikus, nem mindenki bánik vele kellő óvatossággal. Sokan ahelyett, hogy asztalra helyeznék, az ölükbe teszik a laptopot, ami kényelmes ugyan, de káros az egészségre, írja a femina.hu portál.

A laptopok az asztali számítógépek, a mikrohullámú sütők és egyéb, gyakran használt elektromos eszközök mellett az elektromágneses sugárzás legjelentősebb forrásai közé tartoznak. Míg azonban egy tévé vagy mikró csak jelen van a helyiségben, és nem érintkezik közvetlenül az emberrel, addig az ölbe helyezett laptop direkt kontaktusba kerül felhasználójával, ami 40-100 milligauss mennyiségű direkt mágneses sugárzást jelent számára. Emellett az is vészjósló, hogy minél öregebb egy gép, annál több káros sugarat bocsáthat ki.

Nemcsak az elektromágnesesség jelent problémát. A laptopok, mint minden zsinór nélküli eszköz, amely a wifihez kapcsolódik, rádiófrekvenciát használnak az internethozzáférés biztosításához. Ezt 2011 májusában az International Agency for Research on Cancer, a WHO nemzetközi rákkutató intézete valószínűsíthetően rákkeltőnek állapította meg.

Ekkora távolságot kellene tartani a géptől

A káros sugárzás megelőzésére a Federal Communication Commission, az amerikai kormány tudományos testülete azt javasolja, hogy az emberek legalább 20 cm távolságot tartsanak a laptopoktól. Az ölbe helyezett gép ugyanis az alhas felé szórja káros sugarait, amelyek így a nemi és reprodukciós szervek felé irányulnak. Az Institute for Population Sciences szakértői arra figyelmeztetik a laptopozókat, hogy a magas elektromágneses sugárzásnak köze lehet a meddőséghez, mivel az a vizsgálatok szerint csökkenti a spermiumszámot és a sejtek mozgékonyságát.

A sugárzás mellett a gép által kibocsátott hő is problémát okozhat. Dr. Jesse N. Mills, a Kaliforniai Egyetem férfigyógyászati klinikájának professzora szerint a laptopból származó forróság a férfitermékenység ellensége: a természet úgy gondoskodott a spermiumok biztonságáról, hogy testen kívül, a herék biztosította hűsebb környezetben vannak. Ha ez a terület felforrósodik, a sejtek aligha viselik jól. Ezért nem ajánlják a férfiaknak a szaunát, a forró ülőfürdőt sem.

2005-ben, a SUNY klinikán megvizsgálták, hogy milyen hatással van a laptop hője a spermiumok környezetére. Dr. Yefim Sheykin, a kutatás egyik szakértője elmondta, egyetlen óra alatt 15 fokot ugrott a résztvevők herezacskójának hőmérséklete, ami egyértelműen rontja a sejtek épségét és esélyeit. Ha egy férfi minden este vagy minden másnap este laptoppal az ölében ücsörög, az tehát visszavetheti spermiumjainak egészségét. Azt is megállapították, hogy még a férfi ülőpozíciója is számít. Ha a térdeit egymás mellé teszi, akkor a gépből származó meleget mintegy a lábai közé zárja, így a herét még erősebb hőhatás éri. Ez a hatás még akkor is igaz, ha a férfi ölében nincs számítógép, tehát laptoppal együtt a forrósodás különösen jelentős.

A nők esetében a hő a ciklust zavarhatja meg, a melyugyancsak negatívan hat a termékenységre. Ezt egyelőre csak egy egerekkel végzett kutatás bizonyította, de ez is elég ahhoz, hogy kijelenthessük: nőként sem tanácsos a laptopot az ölben tartani. Sokat jelenthet akár egy laptoptartó beszerzése vagy csupán az is, ha az ember a kanapé kényelméből átül az íróasztalához.
EZT OLVASTA MÁR?

X