Nedves törlőkendő, konyhai maradék, gyógyszer – dolgok, amiket tilos lehúzni a vécén


-A A+

Tilos a szennyvízcsatornába konyhai maradékot, nedves törlőkendőt, pelenkát, egészségügyi betétet, tampont, egyszer használatos szájmaszkot, gumikesztyűt, oldószereket, ruhákat és gyógyszereket, gyógyszeripari készítményeket, benzint, vegyi anyagot, robbanásveszélyes folyadékot, valamint építési törmeléket juttatni – figyelmeztet az elobolygonk.hu portál a Magyar Víziközmű Szövetség (MaVíz) közleményére.

A MaVíz szolgáltató arra kér mindenkit, hogy fokozottan figyeljen a nedves törlőkendők használatára: azok ugyanis  – a csomagolásokon lévő tájékoztatóval ellentétben – nem bomlanak le kellő gyorsasággal a csatornahálózatban, és a dugulások körülbelül 75 százalékáért felelősek. 

Egy nagyobb dugulás esetén először csak a vécét nem lehet lehúzni, aztán ha ez fokozódik, elindulhat visszafelé annak tartalma is. „Ezért fontos az, hogy megértsék – az Önök saját érdeke is az, hogy betartsák ezeket az alapvető szabályokat! A csatornahálózat és saját életterük védelme érdekében kérjük tehát Önöket, hogy viselkedjenek környezettudatosan, és óvják környezetüket. Tudatos odafigyeléssel nemcsak a helyi dugulásokat lehet megelőzni, de a csatornahálózat állapotáért, a szennyvíztisztító telepek megfelelő működéséért is sokat lehet tenni! Erre pedig a jelenlegi helyzetben kiemelten szükség van!” – írta a szervezet. 

A MaVíz közleményében arra is felhívta a figyelmet, hogy az ivóvízbázisok többsége védett, amelyekből egy esetleges járvány során is folyamatosan biztosítani tudja minden szolgáltató a jó minőségű ivóvízzel való biztonságos ellátást.
EZT OLVASTA MÁR?

X