Íme 5 tipp a pszichológustól, ami csökkenti a megcsalás esélyét a párkapcsolatban

Justin Lehmiller pszichológus, a Kinsey Intézet munkatársa összegyűjtötte a hűtlenséggel kapcsolatos kutatási eredményeit, és ezekhez általános érvényű tanácsokat is kapcsolt. Arról adott tippeket blogbejegyzésében, hogy miként kerülhetik el a párok a megcsalást, hogyan építhetik hűségre a kapcsolatukat. Úgy véli, nemet mondani sokkal könnyebb akkor, ha a körülmények is segítik abban a pár tagjait, hogy úgy érezzék, nem is olyan nehéz kihagyni az éppen adódó lehetőséget, írja a divany.hu portál.

A legtöbb kutatás azt bizonyítja, a hűtlenség kifejezetten gyakori: a fiataloknak csaknem fele, a felnőtt kapcsolatokban négy emberből egy, a házasságban élőknél minden ötödik ember számolt be arról, hogy megtette már. Az egyik hűtlenséggel kapcsolatos átfogó tanulmány áttekintésében a kutatók úgy találták, hogy a hűtlenség aránya a válaszadók 1,2 százaléktól 85,5 százalékig terjed, amit az is befolyásolt, hogy ki mit értett pontosan megcsalás alatt. A 85,5 százalékos adat egy olyan tanulmányból származik, amely a megcsalás nagyon tág definícióját használta, és amely magában foglalta még a kapcsolaton kívüli flörtölést is.

Justin Lehmiller pszichológus olyan tanácsokat osztott meg követőivel, amelyek betartásával ellenállóbbá lehet tenni a kapcsolatot a megcsalással szemben.

  • Beszélni arról, kinek mit jelent a megcsalás

Jó azzal kezdeni, hogy a társak megbeszélik, kinek mit jelent a megcsalás, hiszen nem alapvető, hogy a felek ugyanazt értik megcsalás alatt. Több kutatás igazolja, hogy az emberek teljesen eltérő módon definiálják a megcsalást és a hűtlenséget. Míg a legtöbben egyetértenek abban, hogy a szexuális kapcsolat vagy az orális szex annak számít, a csókolózás vagy az érzelmi hűtlenség már nem ennyire egyértelmű a különböző megítélésekben. Arról is sokféleképpen vélekednek, hogy a mély érzelmi kötelékek kialakítása vagy titkok megosztása valaki mással jelent-e megcsalást, vagy sem. És mi a helyzet a kizárólag online aktivitásokkal, például a pornó használatával és a szextinggel? Körülbelül minden nyolcadik fiatal felnőtt úgy gondolja, hogy a pornónézés is a megcsalás egyik formája. Ezért szükséges időt szánni arra, hogy a társak megvitathassák a hűtlenség definícióit, így kisebb lesz az esélye annak, hogy a későbbiekben megbántják egymást. 

  • Legyen a szexuális élet izgalmas: próbáljon ki újdonságokat a pár

Az egyik legfőbb oka annak, hogy az emberek félrelépnek, az, hogy párjuktól nem kapják meg azt, amit szeretnének. Nagyon gyakori, hogy az együttlétek rendszeressége és a szexuális elégedettség idővel csökken egy hosszú távú kapcsolatban, részben azért, mert a szex rutinná válik. Ilyenkor egész jó ötletnek tűnik valaki mással szexelni és így jutni némi izgalomhoz, de a kapcsolat érdekében inkább egymással próbáljanak ki mindenféle újdonságot a felek.

  • Ne távolodjanak el egymástól lelkileg sem

Ne csak a kapcsolat elején szánjanak időt a hosszú beszélgetésekre és arra, hogy megosztják egymással az érzéseiteket, gondolataitokat, terveiteket. Fontos, hogy az intimitást is életben tartsák az érintésekkel, szex utáni összebújással, beszélgetésekkel, így egyikük sem keresi majd ezeket valaki másnál.

  • Csökkentsék a megcsalás esélyét okos megállapodásokkal

Egyszerűen vannak helyzetek, amelyekben gyakoribb a megcsalás. Ilyen például egy céges buli, utazás, néhány pohár ital. Ahhoz, hogy ezeket megelőzhessék, jo ha tesznek néhány gyakorlati lépést a társak: vegyék sorra, hogy esetükben melyek azok a veszélyes helyzetek, amelyek több kísértéssel járnak, és keressenek megoldásokat a kockázat minimalizálására. Vannak például, akik úgy döntenek, hogy partnerükkel tartanak a hivatalos utakra is, és közös élményekkel gazdagítják a szabad órákat. De ha mégis külön kell tölteni néhány napot, tervezzenek be például az egyik estére egy online szexet szextinggel, videóval, fotókkal.

  • Ne hagyják fejükre nőni a problémákat

A ki nem beszélt, meg nem oldott problémák sok feszültséghez vezethetnek, és ha tartósan haragszik az ember a párjára, könnyebben eljátszadozhat a gondolattal, milyen lehet az élet, vagy legalábbis a szex valaki mással. A megcsalás egyik gyakori oka a düh vagy az elhanyagoltság érzése. Ezek az érzések gyakran megoldatlan konfliktusokból erednek, így érdemes minél előbb, szeretettel és nyugodtan megbeszélni őket, amíg nagyobb feszültség nem lesz belőlük. Ha a pár mindkét tagja elkötelezi magát amellett, hogy együtt dolgozzák fel a problémáikat már akkor, amint felmerülnek, csökkenthetik a megcsalás kockázatát. 

Kapcsolódók

Kimaradt?