Nagyokat rándul a teste alvás közben? Ez lehet az oka

Gyakori jelenség, hogy az álomba zuhanást követően hirtelen felriad az alvó, mintha csak megrémülne valamitől. És az sem ritka, hogy a mély alvás előtti stádiumban többször is megismétlődik ez az állapot, ami csupán néhány másodpercig tart. Amikor az ember a legmélyebb álmaiban van, a test nem mozdul, nem forgolódik az alvó, hanem ugyanabban a pózban fekszik, ugyanis ilyenkor az agy olyan vegyi anyagokat bocsát ki, amelyek „lebénítják” a testet. De mi történik a rázkódással? A femcafe.hu portál összegyűjtötte a különös alvás okait.

Amikor az ember hirtelen felriad, agya nagyon aktívan dolgozik, holott a teste mozdulatlan, izmai pedig „bénák”. Az agy mégis két műveletet hajt végre ilyenkor: az egyik az ébrenlétért felelős tevékenység, míg a másik az alvásért és álmosságért. Tehát voltaképpen a „ki-bekapcsoló” gombot váltogatja.

Az átmenet nem mindig zökkenőmentes, ugyanis, ha elalvás előtt sok gondolat tornyosul az emberben, stresszesebb időszakot él át, akkor az agy szinte küzd az ébrenlétért, vagyis harcol az elalvás és a pihenés ellen, át akarja venni az irányítást. Ez egy ősi reflex, ugyanis az izmok és az agy tévesen valamilyen veszélyhelyzetet érez, ezért reagál a hiretelen „rázkódással”. 

Ez az állapot teljesen normális, nem kell aggodalmaskodni, és orvoshoz fordulni a tünetekkel. Ám rögzülhet, ami frusztrációt, szorongást okozhat. A meditálás, a stressz feloldása és a kiegyensúlyozott életmód sokat segíthet a leküzdésében.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?