Tengeri hulladékból fehérjeforrás? A kutatók szerint lehetséges

Tudósok egy csoportja újfajta módszerrel készít tengeri „hulladékból” értékes termékeket: a partra vetett hínár, az algák és kagylóhéjak így megfelelő fehérjeforrásként szolgálhatnak – írja a Science Daily alapján a hvg.hu portál.

Az élelmiszer-ellátást a túlhalászat és a tengeri élővilágban bekövetkezett változások fenyegetik, épp ezért a Flinders Egyetem tengeri biotermék-fejlesztő központjának kutatói újfajta, fenntartható módszereket dolgoznak ki arra, hogyan lehetne a szerves hulladékból, algabiomasszából, rákhéjból és partra vetett hínárból étkezési proteint és más termékeket előállítani 

A tengeri termékek feldolgozásakor keletkező felesleg és a mikroalgák a friss tanulmány szerint rendkívül ígéretes fehérjeforrásnak bizonyultak. A tudósok egy környezetbarát, cseppfolyósító eljárást alkalmaznak, amivel fehérjévé alakítják ezeket a melléktermékeket.

„Ezeknek a természetes tengeri alapanyagoknak a hatékony hasznosítása nem is csak a világ fehérjeigénye miatt fontos, hanem természetes erőforrásokat is megspórolunk általa, és hatékonyan, valamint gazdaságosan lehet hasznosítani biohulladékokat, ami a környezet, a fenntarthatóbb termelés és a körforgásos gazdaság miatt is fontos” – fogalmaztak eredményeik jelentőségét értékelve a kutatók.

Elmondásuk szerint „egyre nő a Föld népessége, és így az igény is a fehérjére, ezt viszont a hagyományos fehérjeforrások nem tudják kiszolgálni”. Úgy vélik, ezek a természetes alapanyagok gazdag proteinforrásként szolgálhatnak, és számos iparágban, kereskedelmi céllal is lehetne ezeket hasznosítani.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?