Szűkös a lakása? Használja ki minél jobban a teret

Kicsi terek esetén rendkívül fontos az átgondolt lakberendezés, ellenkező esetben túlzsúfolt lesz a lakás. A szűkös otthonnal rendelkezőknek mantrájukká kell válnia a „kis lakás jó helykihasználás” kijelentésnek – írja az Otthonok és megoldások portál.

Létezik néhány általános érvényű tanács, amely minden szűkös teret tágasabbá, otthonosabbá varázsol.

  • Multifunkciós bútorok beszerzése

Egy kicsi lakás esetén mindenáron olyan bútorokat szükséges keresni, amelyeknek nemcsak egy funkciójuk van, hanem minimum kettő, de az sem baj, ha még több. A tárolóhellyel rendelkező ülőke tökéletes választásnak bizonyul, amellett, hogy plusz ülőhelyet biztosít, számos dolog elrejthető benne. A fiókos vagy polcos dohányzóasztalok szintén ide sorolandóak, ha pedig szükség van a tévé alá egy szekrényre is, akkor olyan darabot érdemes választani, ami tárolóhelyként is funkcionál, így nem csak a televíziónak lesz helye, hanem sok más tárgy is belepakolható.

  • Tükrök bárhová

A tükrök használata elengedhetetlen egy kicsi lakásban, hiszen optikailag tágítják a rendelkezésre álló teret, emellett dekorációként sem utolsók, továbbá világosabbá is varázsolják a lakást, hiszen visszaverik a beáramló fényt. Ha egy kisebb falra több tükör kerül, az mélységet ad a szobának.

  • Világítás

Egy kicsi helyiség sokkal nagyobbnak fog tűnni, ha világos, így fontos beengedni  a fényt, illetve minél több lámpát használni. Nem érdemes olyan függönyöket vagy rolókat az ablakokra tenni, amelyek megakadályozzák a természetes fény beáramlását, inkább olyan darabokat jó választani, amelyek nem sötétítik a helyiséget, kivitelezésüknek köszönhetően pedig nem lát be bárki a lakásba. Ezen kívül természetesen a világításra is gondolni kell. Az asztali lámpák helyett inkább a fali vagy a beépített világítás kerüljön a lakásba, mert ezek kevesebb helyet vesznek el.

  • Függőleges helyek kihasználása

Egy kis lakás esetén nincs is jobb választás egy lapos tévénél, ami könnyedén felszerelhető a falra, ezáltal pedig helyet spórol. Szintén remek megoldásnak bizonyulnak a különféle polcok is, amelyek bármilyen magasságig felfúrhatók, és ezáltal maximálisan kihasználásra kerül az aprócska otthon belmagassága.

  • Rend a lelke mindennek

Fokozottan figyelni kell a rendre is. Ha egy apró lakásban rendetlenség uralkodik, akkor még kisebbnek fognak tűnni a terek, így zsúfolt és barátságtalan hatást fog kelteni az otthon. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?