Moly van a kamrájában? Így szabaduljon meg tőle

A háziasszonyok életét gyakran megkeserítik a molyok: előfordulnak a kamrában, a konyhában, és még a legelzártabb szekrényekben is megjelennek, ugyanis a liszt, gríz és zsemlemorzsa kifejezetten csalogatja őket. Létezik azonban olyan házi módszer, amely végérvényesen kiűzheti őket a lakásból – hívta fel a figyelmet az origo.hu portál.

A gabonalapú élelmiszerek a molyok kedvencei, tehát a liszt, a zsemlemorzsa, a tészta, a gabonapelyhek mind-mind a konyhába csalogatják őket. Első lépésként a lárvák helyeit kell felfedezniük azoknak a háziasszonyoknak, akik végérvényesen szeretnék száműzni életterükből az apró élősködőket. Lárvák találhatóak a dobozok szélén, bontott és bontatlan csomagolásokban is.

Leginkább az akadályozza a molyok szaporodását, ha a lárvák helyét megtalálva hígítatlan ecettel minden környező rész áttörölgetésre kerül, ugyanis az ecet elpusztítja őket. Fontos, hogy a molylepte alapanyagok ne a konyhai kukában landoljanak, hanem a kültéri szemetesben, mert, ha odabent maradnak, azzal csak tovább tetéződik a probléma. 

Az ecetes törölgetés és a molyos alapanyagok eldobása után következik a kamra vagy konyha alapos kitisztítása: szükséges a polcok alapos porszívózása, illetve a  sarkok, a fiókok, a falak, a padló, az ajtó és a rések tisztogatása is. Ilyenkor szintén a hígítatlan ecet és a szappanos víz alkalmazása segít, a kettő váltogatása csodákat művel. Porszívózás befejeztével a porzsákot semmi esetre sem szabad a lakásban kiüríteni. A tartály kitisztítása kifejezetten az udvaron ajánlott, mert ez meggátolja, hogy újból elszaporodjanak a lárvák odabent.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?