Folyton savanyút kíván? Ezt üzeni a szervezete

Amikor olthatatlan vágy kínozza egy bizonyos ételtípus iránt, azzal gyakran üzenni próbál a szervezete. Ez történik például akkor is, amikor savanyú dolgot enne – írja az nlc.hu portál.

A savanyú étel iránti sóvárgás első és legkézenfekvőbb oka a C-vitamin hiánya. Ez a vitamin nagyon fontos szerepet lát el a szervezetben, hiszen az immunrendszert támogatva segít a különböző fertőzések elkerülésében, és növeli az ellenállóképességet. Ebből a vitaminból van szüksége a legnagyobb dózisra naponta a szervezetnek, és mivel vízben oldódó vitaminról van szó, nem egyszerű túladagolni, mivel a felesleg kiürül a szervezetből. Egészséges, felnőtt embernek naponta 60-90 mg C-vitaminra van szüksége (aki beteg vagy dohányzik, annak sokkal többre), amit legjobb természetes formában, a táplálékkal bevinni. Kiemelkedő C-vitamin források közé tartoznak a citrusfélék, a papaya, a petrezselyem, a káposzta (a savanyú is), a paprika, a paradicsom, a salátafélék. Érdemes mindig tartani otthon citromot: pár csepp egy pohár vízbe, bármilyen salátára vagy halas ételre jó ötlet. 

Akkor is előfordulhat a savanyú iránti vágy, ha a gyomor megterhelődik, vagy kevés a gyomorsav, és az emésztésnek szüksége van egy kis támogatásra. Nem véletlen például, hogy a zsíros, nehéz ételek mellé jól esik a savanyúság, és az sem, hogy a korhelyleves is – amit másnaposságra előszeretettel ajánlanak – savanykás ízvilágú, hála a benne fő alkotóelemként szereplő savanyú káposztának, ami igazi csodaszer.

Kétféle ember létezik: az egyik szereti a savanyúság levét, és simán meg is issza, a másikat a gondolattól is kirázza a hideg. Ez ízlés dolga. De ha egyszer csak úgy hirtelen tör elő a vágy a savanyú étel iránt, akkor fontos figyelni, hogy mi lapulhat az intő jelek mögött.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?