Segíthet a fogyásban a görögdinnye

A görögdinnye pozitívumai között említhető, hogy hűsít és hidratál, ám édes íze miatt felmerül a diétázókban és a fogyni vágyókban a kérdés, hogy milyen módon iktathatják be étrendjükbe, ha a kilogrammok leadására törekednek. A runnersworld.hu portál szerint aggodalomra semmi ok, hiszen két bögrényi felkockázott görögdinnye kalóriatartalma még az almáénál is kevesebb.

A görögdinnye vitathatatlanul a nyár egyik legfinomabb és legnépszerűbb gyümölcse. Számos jótékony hatása van a szervezetre, többek között azért érdemes fogyasztani, mert 92 százaléka vízből áll, így kiválóan hidratál, frissít. Emellett magas az A, C és B6 vitamintartalma, valamint likopinban, aminosavakban és antioxidánsban is gazdag. Káliumtartalma sem elhanyagolható, zsírt nem tartalmaz, nagyon alacsony a nátriumtartalma, 100 grammjában pedig csupán 30 kalória található.

A görögdinnyének számtalan pozitív hatása van a testre, ami miatt különösen érdemes fogyasztani. Likopintartalmának köszönhetően segít a sejtkárosodások csökkentésében, és hatékony a szívbetegségek leküzdésében, A-vitamintartalma pedig csodákat tesz a bőrrel. Hasznos a magas vérnyomás csökkentésében, és az idősebb nők számára különösen hatékony, a menopauza után ugyanis nagy szerepe van az aortamerevség leküzdésében. Emellett kiváló gyulladáscsökkentő, rosttartalmának köszönhetően segít az emésztés helyreállításában is. A benne lévő tápanyagoknak köszönhetően jó megoldás az izomfájdalom ellen, futóknak pedig kifejezetten ajánlott a gyakori fogyasztása.

A görögdinnye nagyrészt vízből áll, ám sokszor óva intik tőle a diétázókat, miközben az alma például a legtöbb fogyókúrában nagyon népszerű. Egy nagy almában megközelítőleg 130 kalória van, 1 nagyobb banánban 110, míg 1 közepes őszibarack 100 kalóriát tartalmaz. Ellenben 2 bögrényi kockázott görögdinnye csupán 80 kalóriát, tehát nem vitás, hogy a görögdinnye nem okoz gondokat. Hiszen  2 bögrényi jégkrém például több, mint 500 kalória. A cukortartalom az, ami miatt sokan nem javasolják a görögdinnyét: 100 gramm dinnye körülbelül 6-7 gramm cukrot tartamaz, ami nem a legkevesebb, viszont még abszolút belefér a fogyókúrába is. Egy dolog fontos dinnyefogyasztás során: magas a glikémiás indexe, így gyorsan és nagy mértékben emeli meg a vércukorszintet.

A görögdinnye mértékletes fogyasztása tehát  segíthet leadni pár kilót. Hiszen ezerszer jobb opció, mint mondjuk a sütemény vagy a jégkrém, ráadásul telis tele van tápanyagokkal. Nem csak édességként ehető: salátában, rukkolával és feta sajttal is mennyei. A mértékletes fogyasztás a kulcs: vacsora helyett ajánlott enni, és nem valami után desszertként. Hatékony, ha önállóan szerepel a menüben, lehet tízórai vagy uzsonna is.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?