Felmérés: dühbe gurul a volánnál minden tizedik romániai sofőr

Dühbe gurul a volánnál minden tizedik romániai sofőr, és közülük a legtöbben káromkodással és obszcén gesztusokkal vezetik le a feszültséget, derül ki a Biztosításokat Népszerűsítő Egyesület (APPA) felméréséből, írja az Agerpres.

A válaszadók 80 százaléka egyetértett azzal, hogy azok, akik idegeskednek vezetés közben, hajlamosabbak veszélyes manőverek végrehajtására a közutakon. Míg a válaszadók 54 százaléka a forgalom függvényében, néha-néha gurul dühbe, 11 százalékuk szinte mindig ideges lesz, ha kormányhoz ül, 30 százalékuk nagyon ritkán gerjed haragra, 5 százalék pedig soha.

A feszültséget 37 százalékban obszcén gesztusokkal és szavakkal vezetik le, 17 százalék a duda agresszív használatát is beveti a gesztusok mellé, 4 százalék pedig bevallotta, hogy ilyenkor más sofőrök követésére, hirtelen fékre, hajszálon múló előzésre vetemednek. 33 százalék viszont azt mondta, hogy a dühöt semmilyen módon nem fejezik ki.

A felmérés szerint a sofőrök 25 százaléka reagál hasonlóképpen, ha agresszív viselkedést tapasztal egy társa részéről, 31 százalék csak néha teszi ezt, 32 százalék pedig mellőzi az agressziót. A válaszadók 43 százaléka mondta azt, hogy sosem villantottak lámpát az előttük lassabban haladó autóra, 11 százalék pedig azt válaszolta, hogy ez nála gyakori módszer.

A sofőrök 13 százaléka vallotta azt, hogy legalább egyszer fizikailag is konfliktusba került egy másik sofőrrel, 18 százalékuk legalább egyszer kiszállt az autóból veszekedni, 12 százalék pedig legalább egyszer eltért eredeti úticéljától dühében, hogy kövesse az autót, amely miatt úgy gondolta, hogy valamilyen hátrány érte a forgalomban. A válaszadók fele mondta azt, hogy fizikai veszélyt éreztek vezetés közben.

A 2020. június 24. és július 12. között készült online felmérésben 8885 18 és 55 év közötti sofőr vett részt, akiknek 74 százaléka naponta, 20 százalékuk hetente néhányszor vezet.

(Címlapfotó: Pexels.com)

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?