Rendhagyó módon, de idén is táborozhatnak a gyermekek – mutatunk néhány lehetőséget

A járványhelyzet a nyári táborok megszervezését is megnehezítette. Azonban hiába a megannyi szabályozás és rendelkezés, a táborszervező egyesületek, civil szervezetek úgy döntöttek, rendhagyó módon ugyan, de nyújtanak kikapcsolódási lehetőségeket a gyermekeknek és szülőknek. Családot összekovácsoló jelleggel, zenés, táncos programokkal, esetenként digitális méregtelenítés címszó alatt hirdették meg Hargita és Bihar megyében a szórakozási lehetőségeket. Korlátozott létszám és rövidített program vár az érdeklődőkre, tudtuk meg a táborszervezőktől.

A székelyföldi családok körében népszerű nyári program, a Cseperedők Családi Fesztivál ebben az évben különleges kiadással jelentkezik, és tíz napos kihívásra hívja a jelentkező kisgyermekes (és nemcsak) szülőket, nagyszülőket. A játékra jelentkező családok július 10-21. között tíz napon át 45 kihívást teljesíthetnek.

A kihívások között lesznek olyanok, amelyek teljesítésébe akár a nagyobb gyermekek is bekapcsolódhatnak – mondta el lapunk érdeklődésére Sipos Tünde, szervező, a Kőketánc Kulturális Egyesület vezetője. „A hagyományőrzéstől a természetvédelemig, a gasztronómiától a kulturális kihívásokig nagyon széles és színes a feladatok palettája” – emelte ki a szervező. A családi kalandjátékra egyszerű online regisztrációval lehet jelentkezni. A résztvevő családok saját profillal rendelkeznek, és oda tudják feltölteni a teljesített kihívások dokumentációit, fotóit, videó-felvételeit. Fontos tudni, hogy a feltöltött anyagok esetében a családok eldönthetik, hogy nyilvánosak legyenek, vagy csak a szervezők számára váljanak elérhetővé.

„Bombázni fogjuk a családokat kihívásokkal, négy-öt kihívás fog érkezni naponta. Ki-ki kiválaszthatja, melyik tetszik neki, melyikhez van kedve, lehetősége. A beküldött anyagokat értékeljük, pontozzuk, minden résztvevő folyamatosan követni tudja majd az eredményeit” – osztotta meg a játék menetével kapcsolatosan Sipos Tünde. Az is lényeges tudnivaló a résztvevőknek, hogy a kalandjáték kabalafigurájának, Cseperkének a felvételek mindegyikén meg kell jelennie. A figurát kulcstartón kapja meg minden jelentkező család.

A résztvevők közül a legtöbb pontot összegyűjtő első három családot értékes díjakkal fogják jutalmazni, illetve a sorban következő 10 család is ajándékokban fog részesülni. Sipos Tünde kiemelte: az online kalandjáték során minden adatvédelmi és biztonsági szabályt betartanak a szervezők, a jelentkezés nem összetett, csupán néhány alapadat megadása szükséges hozzá.

Az online kalandjáték szervezője a Kőketánc Kulturális Egyesület és a Fészek Tanoda, társszervezője a Hargita Megyei Kulturális Központ, a rendezvény a Hargita megyei Családprogram részeként valósul meg. Regisztrálni a honlapon lehet július 4-ig. Az esemény honlapján és Facebook-oldalán megtalálható a játékkal kapcsolatos minden információ.

Hangszer- és énekoktatás a Gyimesközéploki Tánctáborban

Huszonnegyedik kiadásához érkezett a Nemzetközi Gyimesi Tánctábor. A szervezők tájékoztatása szerint hosszú fontolgatás után úgy döntöttek, hogy idén is megszervezik a tábort, ám az eddigitől eltérő formában. Az érvényben lévő járványügyi rendelkezések miatt az idén csak hangszeres zene- és népdaloktatás lesz. Ebben az évben kézműves műhelyt és kirándulást az igényeknek megfelelően  fognak szervezni.

A tábor július 26. délutánjától július 31. ebédjéig tart. Táncoktatás nem lesz, a hangszeres népzene tanítása kibővül moldvai furulyazenével és, amennyiben lesz rá igény, felcsíki gardon oktatásával is. Idén egy háromnapos Gyimesi hegedű mesterkurzust is hirdetnek. Az egyéb foglalkozások lecsökkennek, a délutáni szakmai előadások elmaradnak, az esti táncházak és táncos mulatság helyett legfennebb közös muzsikálás lesz. Iskolai elszállásolás nem lesz, családoknál az erre vállalkozó helyi családok számának függvényében tudnak szállást biztosítani. A többi körülmény (részvételi díj, kedvezmények, étkezés stb.) megmarad.

A eseménnyel kapcsolatos információk megtalálhatók a tábor honlapján. A bejelentkezés a honlap felületén található jelentkezési ív kitöltésével lehetséges, az új körülményekhez alkalmazkodva a tábor pénteken ebéddel zárul.

Tánc, zene, színház, kézművesség, túlélőtábor

Bihar megyében három napközis tábort is megtartanak idén az Ovisuli Egyesület szervezésében, de az ottalvós lehetőségek idén elmaradnak, tudtuk meg Herman Ferenc szervezőtől. A szükséges közegészségügyi engedélyeket beszerezték, de ezzel együtt is létszámkorlátosak táboraik, legtöbb harminc gyermeknek tarthatnak egyszerre foglalkozásokat.

A július 6–10. és 13–17. között megtartandó napközis táboroknak a 6 és 12 év közötti korosztályokat várják a nagyváradi Lorántffy Zsuzsanna Református Gimnáziumba. Herman Ferenc szervező elmondta, hogy a gyermekeket reggel háromnegyed nyolctól kezdődően fogadják, és délután 15 és 16 óra között vihetik el őket szüleik a helyszínről. A tábor ára 300 lej, az összeg tartalmazza a napi háromfogásos ebédet is. A táborokban tánc-, színház-, zenei és kézművesműhelyekkel várják a gyermekeket, de nagyon sok szabadtéri tevékenységet is terveznek a közeli parkban és a Sebes-Körös partján. Jelentkezni – hétvégén is – a 0728/970-848-as telefonszámon vagy ezen az oldalon lehet.

Ugyancsak a fenti elérhetőségeken lehet jelentkezni a Napraforgó túlélőtáborba is, amelyet július 20–24. között a köröskisjenői KingsLand szabadidőközpontban tartanak meg. A tábor ára 450 lej, a gyermek szállításáról a szervezők gondoskodnak. Itt főleg szabadtéri programokat tartanak, lovaglásra és vízibicikilizésre, horgászásra és kincskereső feladványok megoldására vagy óriás-társasjátékkal való szórakozásra is lehetőség nyílik, valamint a közös szalonnasütés sem maradhat el.

Digitális méregtelenítés és zene, tánc, csend

Szintén két tábort szervez a nagyváradi Grund School. Az augusztus 17–21. között megtartandó Digital Detox tábort 7–14 éveseknek találták ki. Az érdeklődők számíthatnak drámára, irodalomra, szabadtéri játékokra, térképkészítésre, barkácsolásra, főzésre, természetbúvárkodásra és szemétgazdálkodásra is. A gyermekeket naponta szállítják majd a Nagyváradi Posticum Ifjúsági Központ tanyájára, a 21-i zárónapon pedig családi napot tartanak. A nappali tábor részvételi díja 400 lej, testvéreknek 300 lej. A részvételi díj tartalmazza a teljes programköltséget, szállítási díjat, tízórait, uzsonnát és meleg ebédet. A táborra itt lehet jelentkezni július 31-éig. Bővebben a Facebook-esemény leírásából tájékozódhatnak a kíváncsiskodók.

Ugyancsak 7–14 éveseket várnak a nagyváradi Posticum Központban is az augusztus 25–30. között megtartandó Zene, tánc, csend táborba, a jelentkezési határidő szintén július 31-e, jelentkezni ezen a felületen lehet. „A belső zenédet Simai Mihaela, Mela fogja kicsalogatni belőled, a testedet Fabio Gerhold fogja az improvizációs kontakt tánccal hajlítani, a csendet pedig Bodoni-Dombi Tündével fogod képpé alakítani. A délutánokat a műhelyeknek szánjuk, ahol a kezed fog alkotni: varr, vagy épp agyagot formáz, lényeg, hogy használd” – írják a szervezők a táborról, amelynek részvételi díja 500 lej, testvérnek 400 lej, a harmadik testvérnek pedig 300 lej. A részvételi díj tartalmazza a teljes programköltséget, tízórait, uzsonnát és meleg ebédet. A táborról – mely a Posticum egyik felnőtt programjával egy időben lesz – itt olvashatnak bővebben.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?