Unta a böngészést: erdélyi hírgyűjtő portált készített egy programozó

Naponta sorra böngészte a legnépszerűbb erdélyi hírportálokat, de megunta a folyamatos hírvadászást, és úgy döntött, híraggregátor oldalt hoz létre egy programozó. Furó Tamás-Márk elmondta, az egyketto.ro több forrásból nyújt olvasnivalót, az elmúlt 48 óra híranyagait vonultatja fel időrendi sorrendben.

Az egyketto.ro 2020 áprilisában indult azzal a céllal, hogy egy weboldalon összesítse az erdélyi magyar hírportálokat, ezáltal megkönnyítve és kellemesebbé téve az olvasói élményt. Kizárólag gyűjtő szerepe van, nem módosít a híranyagokon, csupán egy oldalon összesíti az elmúlt 48 óra történéseit – ismertette a programozó.

Furó Tamás-Márk elmondása szerint a híraggregátor szabadidős projektként indult: a karantén adta lehetőségeket kihasználva úgy döntött, könnyebbé teszi jómaga számára az erdélyi hírek közti eligazodást, ami végül odáig vezetett, hogy néhány hónap munka után minden erdélyi „hírfaló” előtt elérhetővé tette oldalát.

Rájött ugyanis, hogy az erdélyi olvasók helyzetét is megkönnyíthetné, ha egy oldalon kínálna fel minden napi történést. A híraggregátor saját forrásokból tartja fenn magát, nem vár fizetséget a portálon való megjelenésért. Ellenkezőleg, örül annak, hogy saját eligazodása mellett az erdélyi olvasók tájékozódását szintén megkönnyítette.

 

Szavai szerint a vezető erdélyi hírportálok egy-egy rovata kimagaslik a többi közül, mindnek megvan a saját stílusa, ezért gyakran előfordult, hogy míg egyik gazdasági híreit böngészte, addig a másik portál társadalom rovatából informálódott – ez pedig hosszú távon rengeteg idejét elvette, hiszen a megannyi hírportált folyamatosan váltogatnia kellett, hogy kíváncsiságának megfelelő stílusban értesüljön a történésekről.

Az egyketto.ro a hosszadalmas keresgélést és válogatást írta fölül: rákattintva időrendi sorrendben minden hír elolvasható, egymást követve jelenik meg több hírportál közlésében is az adott információ, tehát az olvasónak csak azt kell eldöntenie, melyik oldalról szeretne értesülni bizonyos történésekről. A gyűjtőportál címet, képet és egy rövid leírást jelenít meg a forrással együtt, így az olvasó, ha kiválasztja a számára kedves forrást, egy kattintással máris a publikáló oldalon terem, ahol aztán tovább válogathat, ha kedve tartja.

(Nyitókép forrása: pexels.com)

Kapcsolódók

Kimaradt?