5 ruhatípus, amit nem szabadna mosógéppel mosni

A mosógép általában nem rongálódik meg attól, hogy nem gépi mosásra való ruhák kerülnek bele, a ruhákat azonban tönkreteheti a nem megfelelő tisztítási mód. Leanne Stapf, egy önkiszolgáló mosoda vezetője számolt be arról, miért fontos a címkéken feltüntetett tisztítási módszereket követni, és melyek azok a ruhatípusok, amelyeket soha sem szabadna mosógépbe helyezni – írja az nlc.hu portál.

  • Díszes ruhák

Ha apró díszek vannak varrva vagy ragasztva a ruhára, akkor nem való a mosógépbe. Ide tartoznak azok a mostanában divatossá vált simogatós csillámos pólók is, amiket előszeretettel vetetnek a gyerekek a szülőkkel. A mosógép könnyen tönkreteheti ezeket a ruhákat, letépheti a díszeket, és a forró víz a ragasztót is leolvaszthatja, tehát esetükben legbiztosabb a kézi mosás.

  • Melltartó

Nem a sportmelltartókat kell visszatartani a gépi mosástól, hanem a merevítős melltartókat, ugyanis azok eldeformálódhatnak a gépben. Ha mégis mosógépbe kerülnek, érdemes a melltartókat mosózsákba helyezni, hogy kevésbe sérüljenek

  • Pulóver

Az olyan pulóvereket, amik gyapjúból, bársonyból vagy kasmírból készültek, jobb távol tartani a mosógéptől. Ezek olyan kényes anyagok, hogy egy gépi mosástól könnyűszerrel összemehetnek, bolyhosodhatnak vagy kinyúlhatnak. Esetükben is megoldást jelenthet a mosózsák, de kár kockáztatni, jobb kézzel mosni ezeket a ruhákat.

  • Csipkés ruhák

A csipke pont olyan törékeny, amilyennek kinéz. Gyakran rendkívül vékony anyag, amit konkrétan széttéphet a mosógép. A csipkés ruhákat jobb hideg vízben kézzel mosni, és nem dörzsölni túl erősen – ezáltal megelőzhető, hogy cafatokban végezzék. A szárítógépet is kerülni el velük, jobb nekik a szabad levegőn száradni.

  • Edzőcipők bőrrel

A legtöbb edzőcipőt ki lehet mosni mosógépben, kivétel ez alól az a fajta, aminek az anyagában bőr is van. A bőr ugyanis egyáltalán nem szereti a mosógépet, legyen szó bármilyen ruhadarabról. Az edzőcipők estében például lepereghet a bőr rész a cipőről egy mosás után, ezért eredményesebb a kézi suvikszolás.

(Nyitókép forrása: Pixabay)

Kapcsolódók

Kimaradt?