Így terjed a gyermekek körében a koronavírus


-A A+Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) holnapján elérhető tájékoztató szerint az eddigi kutatások arra engednek következtetni, hogy gyermekeket és tinédzsereket hasonló eséllyel fertőzi meg az új koronavírus, mint a többi korosztály tagjait, illetve ők is ugyanúgy terjeszthetik a fertőzést. A hamburgi Egyetemi Klinika (UKE) tudósai 2436 vizsgált gyermek közül 36 vérében találtak antitesteket – mondta el Ania C. Muntau, a klinika gyermekgyógyászati osztályának igazgatója.

A jelenleg is zajló kutatás eddigi eredményei alapján a 0-9 évesek korcsoportjában egy százalék volt a pozitív antitesttesztek aránya, míg a 10-18 éveseknél két százalék. A különbség a kutatók szerint statisztikailag jelentős. Az antitestek jelenléte azt mutatja meg, hogy a tesztelt alany átesett-e már koronavírus-fertőzésen, egyben immunissá vált-e a fertőzésre. A június végéig tartó kutatás során mintegy hatezer egészséges és krónikus beteg hamburgi gyerek adatait veszik fel. A vizsgált gyermekek egy részénél jelentkeztek a SARS-CoV-2-vírus okozta COVID-19 tünetei, de tünetmentes gyerekeket is tesztelnek a kutatók.

Ugyanakkor a meglévő tudományos bizonyítékok alapján úgy tűnik, a gyermekek és tinédzserek esetében kisebb a súlyos megbetegedés veszélye. Ezzel együtt a fiatalabb generációk számára is javasolt, hogy betartsák az alapvető óvintézkedéseket a járványhelyzetben.

(Nyitókép forrása: Pexels)

HIRDETÉSEZT OLVASTA MÁR?

X