Hogyan hat a koronavírus a kismamákra? 15 kérdés és válasz

A várandósság alatt számos kérdés merül fel a kismamákban, különösen igaz ez a koronavírus-járvány idején. Az RMDSZ tájékoztató honlapja korábban összegyűjtötte a vírussal kapcsolatos leggyakoribb tévhiteket és kérdéseket, ezúttal a gyermeket várók számára adnak hiteles információkat. 

Milyen hatásai vannak a koronavírusnak a várandós nőkre?

A várandós nők nem fogékonyabbak a koronavírus fertőzésre, mint a lakosság többi része. Ez a várandós nőknél enyhe megfázás/influenza tüneteket produkál. Nyilvánvalóan magasabb a kockázat, ha a kismama asztmás vagy cukorbeteg, esetleg más krónikus betegségben szenved. Eddig egyetlen várandós nőről sincs adat, aki meghalt a koronavírus miatt.

Milyen hatása lehet a magzatra nézve, ha elkaptam a fertőzést?

Egyelőre nincs bizonyíték arra, hogy a vírus átterjedhet a magzatra is. Nem valószínű, hogy a vírus veleszületett rendellenességeket okoz. Nincsenek adatok a vetélés megnövekedett kockázatára sem.

Mit tehetek, hogy elkerüljem a koronavírus-fertőzést?

A legfontosabb, amit tehet, ha rendszeresen és alaposan kezet mos és kerüli a tömeget, zsúfoltságot.

Mit tegyek, ha fertőzésgyanús vagyok?

Maradjon otthon 14 napig. Ha magas láza van és köhög, ne menjen a háziorvosi rendelőbe vagy sürgősségi osztályra, hanem hívja a 112-es segélyhívószámot, és az ott kapott utasítások szerint járjon el.

Mit tegyek, ha igazoltan fertőzött lettem?

Ha pozitív lett a koronavírus tesztje, értesítse erről a kezelőorvosát.

Milyen szabályokat kell betartani a házi elkülönítésben?

Otthon használjon külön törülközőket, evőeszközöket és személyes tárgyakat, az étkezés is a család többi részétől eltérő időben történjen; a család, a barátok és a házhozszállítással hozott tárgyakat hagyják a lakás ajtaja előtt. Ne fogadjon látogatókat, és szellőztessen gyakran.

Mit tegyek, ha rutin nőgyógyászati vizsgálatra van időpontom, de házi elkülönítésben vagyok?

Hívja fel kezelőorvosát, és kérjen tanácsot tőle. Valószínű, hogy javasolni fogja a vizsgálat halasztását. Amennyiben halaszthatatlan a kivizsgálás, orvosa külön, a rendelési idő végére fogja programálni.

Mit kell tennem a terhességem további szakaszában, miután kigyógyultam?

14 napra rá érdemes elmennie egy ultrahang vizsgálatra, hogy győzödjön meg róla, hogy a babájával minden rendben van.

Mit tegyek, ha megbetegszem a házi elkülönítés ideje alatt?

Szülészetre vagy sürgősségi osztályra csak akkor menjen be, ha sürgős ellátásra van szüksége. Ez esetben telefonon előre értesítse a szülészetet, személyautóval közlekedjen, és a kórházba való belépés előtt értesítse a szülészetet arról, hogy megérkezett.

Befolyásolja a szülést, ha fertőzöttgyanús vagy igazoltan fertőzött vagyok?

Semmilyen bizonyíték nincs arra nézve, hogy a természetes úton történő szülés kockázatot jelentene ebben az esetben, vagy hogy a császármetszés biztonságosabb lenne. Természetesen ha légzési problémák merülnek fel, javasolt a császármetszés. Arra sincs bizonyíték, hogy az epidurális vagy gerincérzéstelenítés ellenjavallt lenne koronavírus jelenlétében.

Mit tegyek, ha beindult a szülés a házi elkülönítésben?

Hívja fel a kezelőorvosát és/vagy a szülészetet, és tájékoztassa, hogy fertőzésgyanús vagy igazoltan fertőzött. A vajúdás korai szakaszában érdemes még otthon maradni. Folyamatosan konzultáljon orvosával.

Átadhatom a koronavírust a babának?

Mivelhogy egy új vírusról van szó, nincs bizonyíték arra, hogy a szülés alatt a babák elkapták volna a koronavírust. Nincs adat arról, hogy a terhesség harmadik trimeszterében a magzat megfertőződött volna az anyaméhben.

Elvégzik a tesztet az újszülött babán?

Igen. Ha Ön fertőzésgyanús vagy igazoltan fertőzött volt, a babán is elvégzik a koronavírus tesztet.

Maradhatok az újszülött gyermekem mellett, ha fertőzöttgyanús vagy igazoltan fertőzött vagyok?

Igen. Ha a gyermeke jól van, mindenképpen az anya mellett van a helye.

Biztonságos a szoptatás, ha fertőzött vagyok?

Igen. Nincs bizonyíték a koronavírus anyatej útján történő terjedéséről. A jelenlegi ismeretek alapján a szoptatás előnyei jelentősen meghaladják a lehetséges kockázatokat. Szoptatáskor ajánlatos az elővigyázatosság, a fokozott tisztasági követelmények betartása. Ne köhögjön vagy tüsszentsen a kisbabára.

A válaszok a brit Királyi Szülészeti és Nőgyógyászati Kollégium iránymutatásai, valamint a romániai eljárás alapján készültek.

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?