Székelyföldi telefonos segélyszolgálat nyújt támogatást a koronavírus miatt szorongóknak

A válsághelyzet kapcsán egyre gyakrabban szorongnak az emberek a koronavírus miatt, ezért meghallgatják őket, empátiával követik mondanivalójukat, érzelmi támogatást nyújtanak nekik, és segítséget abban, hogy az érzéseiket ki merjék mondani, valamint racionális életvezetési tanácsokkal szolgálnak, ha egy élet újratervezés előtt áll – tudtuk meg Simó Irmától, a Hallgatlak Lelkisegély Szolgálat pszichológusától. Elmondta, a telefonos szolgálat 12 órán át működik a krízishelyzetben, hogy az emberekkel megértesse, „minden káosz után van újraszerveződés”.

„Nincs idő a széthúzásra és a vádaskodásra, együttműködésre van szükség” – magyarázta Simó Irma. Bár csak a 15 éves születésnapjukon, októberben terveztek 12 órában támogatást nyújtani, a válsághelyzet arra sarkallta őket, hogy minél hamarabb felkészüljenek a kríziskezelésre: figyelték a társadalmi változásokat, a megszorításokat, és fontosnak találták, hogy az emberek mellett legyenek ebben a periódusban.

Kiemelte, globális szintű válsághelyzetről beszélhetünk, ami a gazdaságot és a lélektani folyamatokat egyaránt befolyásolja, ezért olyan támpontokat próbálnak adni az elcsüggedt, tehetetlen betelefonálóknak, amelyek megmutatják, hol változtathatnak, munkálkodhatnak egyéni szinten, és miként kezelhetik úgy az érzelmeiket, hogy közben ne rombolják az immunrendszerüket.

„A krízisben van a fejlődési lehetőség, bár sok mindent el kell engedni” – mondta a pszichológus, hangsúlyozva, hogy az elengedésben akarják támogatni a segélykérőket: segítik őket elengedni az anyagi veszteségeket, nem is beszélve arról, hogy lesznek olyanok, akiket abban kell istápolni, hogy egy hozzátartozójuk megbetegedését feldolgozzák, legrosszabb esetben pedig a szeretett fél eltávozását elengedjék.

Megtudtuk, a telefonos segélyszolgálatnak is nagy szerepe van abban, hogy olyan információkat közöljön, amelyek nem okoskodáson alapulnak, hiszen a betelefonálók érzelmi támogatásakor egyszerű, pontos, előremutató információkkal kell szolgálniuk. A szakszerűség és lefedettség érdekében igyekeznek új önkénteseket is bevonni, valamint a régi önkénteseket újból megszólítani.

Simó Irma úgy véli, a koronavírus okozta krízishelyzetben a vezető szerepben lévők viszonyulása is kulcsfontosságú, hiszen szükséges jövőképet tükrözniük, mutatniuk, hogy milyen irányba haladnak, és milyen stratégiákat alkalmaznak annak érdekében, hogy megvalósuljon az, amit szeretnének elérni. Ha hangsúlyt fektetnek ezekre, akkor a koronavírus krízisidőszakát átvészelhetik.

A krízis vége előreláthatatlan, ezért kell szem előtt tartani az együttműködést és mellőzni a vádaskodást, a versengést, a széthúzást. „Nincs most idő széthúzásra, versengésre, erre energiát nem pazarolhatunk” – magyarázta a pszichológus, hozzátéve, hogy azokat is lecsendesedésre buzdítják, akikben jelenleg lázadás dúl: „lehet véleményt nyilvánítani, de jelenleg romboló dolgokra nem szánhatunk időt”.

Már van, aki küzd a koronavírus okozta szorongással

Simó Irma elmondta, volt már olyan betelefonálójuk, aki az egészségügyben dolgozik, és egy fontos döntés kapcsán kérte a segítséget: munkája mellett ugyanis az idős édesanyját is gondozta, aki az egészségügyi hatások miatt folyamatosan fertőzésnek volt kitéve. Lévén, hogy az idősebbekre jelenti a legnagyobb veszélyt a koronavírus, féltette az édesanyját. Nem tudta, mitévő legyen, nem szerette volna, hogy az édesanyja azt higgye, a munkát választotta helyette.

„Csak arra volt szüksége, hogy hangosan kimondja valakinek a gondolatait, és sikerült döntést hoznia” – reflektált az esetre a pszichológus, ugyanis az egészségügyi dolgozó családtagjaira bízta édesanyja további gondozását, hogy a továbbiakban ne jelentsen veszélyt rá.

Mindemellett vannak olyan esetek is, hogy az egyik szülő hazaérkezik az országba, és karanténba kerül, így nem kerülhet kapcsolatba a gyermekeivel és a párjával, valamint az is előfordul, hogy valaki a bizalmatlanság miatt telefonál: megesik, hogy nem merik elmondani az emberek, honnan érkeztek haza, a titkolózások pedig előbb-utóbb kiderülnek, és a környezetük ilyenkor bizalmatlansággal fordul hozzájuk – adta tudomásunkra Simó Irma.

Nyomatékosította, tudják, mi vár rájuk az elkövetkezendő időszakban, hiszen 2015-ben az udvarhelyszéki árvíz idején, regionális szinten megtapasztalhatták a kríziskezelés menetét. Ezért is szerveződnek időben: az árvízkor sem a krízis pillanatában kértek segítséget az elszenvedők, hanem kis időre rá, és ez nem lesz máshogyan a koronavírussal sem. A legoptimálisabb kommunikációs csatornákat kínálják a helyzet megoldására: telefonon, e-mailben és nemsokára Skype-os chatben is elérhetik őket a segélykérők.

Ha ön is úgy érzi, segítségre lenne szüksége, hívja a krízishelyzetben lévőknek rendszeresített, ingyenesen hívható 0754–800808-as telefonszámot, vagy írjon a hallgatlak.lelkisegely@gmail.com e-mail-címre.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?