„Nem hirtelen fellángolás, hanem láng, ami sokáig tart” – idős személyeket kérdeztünk a szerelemről

Nevettek, pironkodtak, nosztalgiáztak a szerelem szó hallatán. Később csillogó szemekkel mesélték, miben volt részük fiatalkorukban: a férfiak felidézték, hogyan hódítottak lányokat, a nők pedig visszaemlékeztek, miként vették le őket a lábukról a fiúk. Valentin-nap kapcsán kerestük fel a Humana Care és az Életfa Családsegítő Egyesület közös projektjeként működő Kolozsvári Szenior Klub időseit, hogy tartalmasat csevegjünk a szerelemről.

A Kolozsvári Szenior Klub azért jött létre, hogy azoknak az idős személyeknek nyújtson kikapcsolódási lehetőséget, akik egyedül élnek, és alkalomadtán szeretnének kiszakadni az időskori szerepeikből. Az Életfa Családsegítő Egyesület székhelyén olyan teret kaptak, ahol kortársaikkal találkozhatnak és tapasztalataikról beszélgethetnek.

Farsangra hangolódva fánkot sütöttek, amikor kamerával és mikrofonnal bekopogtattunk hozzájuk. A kezdeti meglepődések és zavarok könnyedén elillantak. A beszélgetés kötetlenné, kacagóssá vált, az idősek pedig készségesen válaszoltak nekünk. „Mi a szerelem?” – tettük fel a kérdést, ők pedig mit sem törődve azzal, hogy a világ egyik legnehezebb és legmeghatározhatatlanabb kérdését szegezzük arcukba, hősiesen válaszoltak: „a szerelem méreg”, „láng, ami sokáig tart”, „láng, ami gyorsan múlik”.

Feleleteik rávilágítottak, tapasztalt emberekkel van dolgunk, olyanokkal, akik a szerelem magaslatait és mélységeit egyaránt megjárták már. Volt, aki arról áradozott, hogy fiatalkorában szerenádot kapott, mások azt mesélték, hogy nem kellett sokat udvarolni, hamar felépült a kapcsolatuk.

Olyan úr is akadt, aki elérzékenyülve határozta meg a szerelmet, és gyengéden világított rá arra, hogy tenni kell ezért az érzésért: segíteni, figyelni kell a társunkat, hogy a lángra gyulladt érzelmek megmaradjanak. De volt olyan válaszadónk is, aki a lazaságra esküdött: többévnyi osztálytársi kapcsolat után az évzáró bulin melegedett össze kedvesével – mondta büszkén, majd hozzátette, „annak ellenére, hogy sohasem gondolták, hogy valamikor egymáséi lesznek”.

Az idősek frappáns válaszai és kedves reakciói megtekinthetőek a Maszol videójában.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?