Meglepő dolog derült ki a takarításról

Ha az otthonunk takarítására gondolunk nem éppen a szórakozást jut eszünkbe – hacsak nem vagyunk rokonlelkek a Jóbarátok Monicájával. Bár a legtöbben szeretjük, ha a lakásunk tiszta és rendezett, az eddig vezető út leginkább csak egy kötelező feladat, amit időről időre el kell végezni. Rábukkantunk azonban egy kutatásra, amely több lelkesedést adhat a takarításhoz.

A House Beautiful által ismertetett kutatás, amelyet a Mr. Clean márka rendelt meg, érdekes adatokkal szolgál a takarításról. A vizsgálatok során a résztvevők szívritmusát és a bőrének reakcióit figyelték meg takarítás közben. Fontos megjegyezni, hogy ezek szervezetünk olyan reakciói, amelyet nem vagyunk képesek befolyásolni.  

Amíg a kutatásban résztvevők takarítottak, a kutatók megfigyelték, hogy a tesztalanyok magas fokú lelkesedést és izgatottságot éltek át. A takarítás tehát olyan fokú adrenalinlöketet adott a szervezetnek, mintha a résztvevők egy versenyen vagy egy kemény edzésen lettek volna túl. 

A takarításnak ezen kívül is van pozitív hatása: a résztvevők mindegyike arról számolt be, hogy a takarítás megnyugtatta őket, biztonságérzetet adott nekik, valamint elégedettebbek lettek. Mivel sikerült felszámolniuk a rendetlenséget otthonukban, sokkal jobban tudtak koncentrálni, ezáltal kevésbé voltak stresszesek.

Ha tehát fel akarjuk pörgetni kicsit magunkat és egy kis adrenalinra vágyunk, nem kell semmilyen extrémsportot kipróbáljunk, elég ha fogunk egy rongyot és takarítani kezdünk.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?