„A fogmosástól nem mentesülünk” – a gyerekek fog- és szájápolásáról tartottak előadást

„A fogmosástól nem mentesülünk” – hangsúlyozta dr. Hajdú László konzerváló fogász szakorvos, aki a Fog- és szájápolás: a fogantatástól a kamaszkorig címmel tartott előadást hétfő este az Életfa Családsegítő Egyesület által szervezett eseményen.

Dr. Hajdú László, a Kolozsvári Fogvédők egészségnevelő program alapítója egy átfogó előadást tartott a legfontosabb „fogas” kérdésekről. A szakértő szerint még a vágyott kisbaba fogantatása előtt érdemes a leendő anyukának elmennie egy belgyógyászati, nőgyógyászati kivizsgálásra és egy fogászati szűrővizsgálatra. Fontos, hogy készüljön egy panorámaröntgen, amellyel azonosítani és kezelni lehet azokat a gócpontokat, amelyek a várandósság ideje alatt problémákat okozhatnak.

Érdemes tudni, hogy az első és a harmadik trimeszterben nem ajánlatos fogorvosi beavatkozásokat végezni, a második trimeszterben szükség esetén már lehet. A második trimeszter első és utolsó hetében ajánlott elvégeztetni egy professzionális higiénizálást (fogkő- és lepedékeltávolítás), hogy ezzel is csökkentsék a fogászati problémák kialakulásának esélyét.

Ha megszületett a kisbaba, fontos, hogy az orvos leellenőrizze az ajak- és nyelvfékeket, és szükség esetén egy fül-orr-gégész elvégezze a szükséges beavatkozást – tudtuk meg a fogorvostól.

Dr. Hajdú László szerint a csecsemő négy hónapos korától kezdve érdemes az ujjunkra tekert, steril fiziológiás oldatba mártott puha gézzel törölgetni a babák alsó ínyét. „Ezekkel a mozdulatokkal felkészítjük őket a fogmosásra, valamint csökkenthetjük a fogzási fájdalmakat is” – árulta el a szakértő.

Az előadáson elhangzott, hogy a gyerekeknek általában fél éves koruk környékén jelennek meg az első fogacskáik, leggyakrabban az alsó két metszőfog bújik ki. „Az elsők kiborítanak szülőt, gyereket egyaránt” – jegyezte meg a fogorvos, aki szerint egy-egy fog kibújása körülbelül három napig tart.

Dr. Hajdú László szerint amennyire lehet, fogzáskor kerüljük a helyi érzéstelenítőket és törekedjünk a gyógyszermentességre. Ha ez nem lehetséges, a gyulladáscsökkentő gyógyszerek segíthetnek (a megfelelő koncentrációban), s csak legvégső opció legyen az érzéstelenítő.

A baba első fogkeféje és fogkrémje

A rendezvényen megtudtuk, hogy a gézzel történő tisztítást idővel felválthatják az ujjra felhúzható szilikon fogtisztítók, majd erről át lehet térni a hagyományos fogkefékre. A szakértő szerint a gyerekek első fogkeféje legyen puha és a gyerekek számára vonzó, fogkrémből pedig ajánlott jó minőségű, fluor tartalmú készítményeket választani. A fogmosáskor elegendő 1 rizsszemnyi fogkrém is, ez a mennyiség idővel, a fogak számának gyarapodásával nőhet.

„A fogmosás után nem kell öblíteni, mert a cél az, hogy a tisztítás mellett a fogkrémben lévő hatóanyagokat is bevigyük a fogba” – magyarázta dr. Hajdú László, aki szerint a jó minőségű készítményeket úgy alkották meg, hogy ha a gyerek a fél tubus fogkrémet meg is eszi, akkor sem kap fluormérgezést.

A hétfő esti rendezvényen a szakértő bemutatta az is, hogyan kell helyesen fogat mosni – ez gyerekekre és felnőttekre egyaránt vonatkozik.

  • Az alsó és felső fogsort külön kell mosni.
  • Nem lehet összezárt fogsorral fogat mosni.
  • Ne vízszintes, vagy előre-hátra mozdulatokkal mossunk fogat.
  • Kerüljük a nyomó, préselő mozdulatokat!
  • A fogmosás a csukló és az alkar finom mozdulatai által történik, a váll, a felkar és a könyök viszonylag stabil.
  • Helyezzük rá a fogkefét a fogra és sepregető mozgással tisztítsuk meg a fogakat.
  • A fogak rágófelszínét körkörös mozdulatokkal tisztítsuk.

„A gyerekekkel meg kell értetnünk, hogy a fogmosás egy olyan dolog, amitől nem mentesülünk. Akármennyire is sírnak és ellenkeznek a gyerekek, a szülőnek következetesnek kell ebben lennie” – tanácsolta a szakértő.

Dr. Hajdú László szerint a gyerekeket 1 és 2 éves kor között ajánlott elvinni a fogorvoshoz, 2-3 éves kor között kell megejteni az első professzionális higiénizálást, majd elkezdeni a fogselyem használatát, egy nulladik osztályos gyereknek pedig jó, ha már készült röntgenfelvétel a fogairól.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?