Neurológusok: rengeteg mellékhatással jár a copfviselés

Népszerű, praktikus, egyszerű: ha nem tudjuk, mit kezdjünk a hajunkkal, első ötletünk a copf. A Michigani Egyetem neurológus kutatói azonban rávilágítottak, hiába szimpla és könnyen elkészíthető, fejbőr irritációhoz, hajhulláshoz, kopaszodáshoz, s mi több, fejfájáshoz vezethet az összefogottan viselt haj – írja a femina.hu portál.

A fejbőrben rengeteg ideg található, és a szoros lófarok húzza őket, ennek hatására pedig sokkal érzékenyebbé válnak. Ha sokáig irritálja őket a frizura, akkor a fájdalomjelzést az agyba is továbbítják. Ennek következményeként jön létre a fejfájás, de hosszabb távon akár komolyabb migrén is kialakulhat – magyarázta Wade Cooper, a Michigani Egyetem neurológus szakértője a sokakat érintő „copf fejfájás” nevű jelenséget.

Deena Kuruvilla neurológus adjunktus hozzátette, a jelenség nagyon gyakori, leginkább az előadókat és a művészeket érinti. Sőt, az úszóknál is sokszor előfordul, mivel a szoros, a fej idegeire erős nyomást gyakoroló úszósapka is eredményezhet hasonló gondokat. Azoknál ráadásul még könnyebben jelentkezik, akik alapvetően is hajlamosak a migrénre.

Deena Kuruvilla szerint vannak bizonyos tényezők, amelyek hatására érzékenyebbé válik a szervezet, illetve az idegek, így ezek esetén még többször megjelenik a "copf fejfájás". Ilyen az alváshiány, a különböző hormonális változások és problémák, de a menstruációs ciklus bizonyos szakaszaiban is megnövekszik a copf okozta fejfájásra való hajlam.

Kiemelték, érdemes odafigyelni arra, hogy ritkán viseljük lófarokban a frizuránkat, de ha mégis mellette döntenénk, ügyelni kell, hogy ne legyen túl szoros. Néha segíthet, ha lazítunk rajta, esetleg feljebb vagy lejjebb kötjük, és az is, ha pár percre kibontjuk napközben, majd átmasszírozzuk a fejbőrünket.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?