„Magdiságok” – kávékapszulából készít lámpákat és ékszereket egy kolozsvári kézműves

Öt évvel ezelőtt azért kezdett hozzá kézműves tevékenységéhez, hogy az irodai munkáját kreatív tevékenységgel ellensúlyozza – tudtuk meg Mohácsek Magdolnától, akire a Facebookon figyeltünk fel. Ma azonban káprázatos alkotásokat tár az emberek elé, és egyszemélyes vállalkozását Magdness néven működteti. Ezt a „magdiság”, azaz a „bohóság” hatja át, hiszen több ezer, különböző színű kávékapszulából készülnek lámpái és ékszerei.

„A használt kapszulák kiürítésük és tisztításuk után különböző technikákkal egyedi ékszerekké, dekorációs tárgyakká varázsolhatók” – vezetett be bennünket a kézművesség legkreatívabb bugyraiba a kolozsvári Mohácsek Magdolna. Hozzátette, eddigi munkái közül arra az állólámpára a legbüszkébb, amelyet 1254 darab, 10 különböző színű kapszulából alkotott, és mindenik darabka belsejét bronzszínűre festette.

Kézműves foglalkozását munkahelye mellett másodtevékenységként végzi, és a teljes folyamat, azaz a kapszulák tisztítása, ezek rendszerezése, feldolgozása, az új ötletek kitalálása és megvalósítása is rá hárul, nem beszélve arról, hogy közben a Magdness arculatát is építgeti Facebookon és az Instagramon. Nem riad vissza a rengeteg felelősségtől, hiszen számára ez „remek kikapcsolódási tevékenység, igazi szenvedély”.

 

Megtudtuk, a Magdness elnevezés egy szójátékból keletkezett: egyrészt Mohácsek Magdolna keresztneve és az angol „-ness” toldalék összevonása („magdiságok”), másrészt angol nyelvű utalás a bohóságra (madness). Emellett a Nespresso terméknevet is tartalmazza, hiszen innen származnak a kávékapszulák. Az emberek nagyon pozitívan viszonyulnak ahhoz az ötlethez, hogy a kidobásra ítélt, használt kávékapszulák új életet kaphatnak: „jelenleg tíz helyről gyűjtöm a használt kapszulákat, magánszemélyektől és cégektől egyaránt. Ők is nagyon örülnek annak, hogy kevesebb szemetet termelnek és a megivott kávén túl a kávégépnek és a kapszuláknak további haszna is van” – magyarázta a kézműves.

 

Mindemellett neki is „nagyon tetszett az az elképzelés, hogy egy használati, akár eldobandó tárgyat egyedi dekorációs tárggyá alakíthat”. Arról is beszámolt, hogy kezdetben poharakat, vázákat, érdekesebb formájú üvegeket festett, amelyek idővel lámpalábakká alakultak személyesített lámpaernyők kíséretében. Jelenlegi kedvencei között az asztali és éjjeli lámpákat, a nagyobb lámpatesteket, a fülbevalókat, ékszer szetteket, falfestményeket, kávéstálcákat és a kisebb dekorációs termékeket említi.

Kapcsolódók

Kimaradt?