Odaégett az étel? Három tipp a lábos tisztítására

Nemcsak a kezdő, de a gyakorlott konyhatündérekkel is könnyedén előfordul, hogy a odakozmál az étel. Ilyenkor azonban nem kell rögtön a kukába dobni a lábost vagy serpenyőt, sőt, a fárasztó mosogatásra sem kell felkészüljünk – csupán ismernünk kell a The Kitchn tippjeit. 

Bár sokszor menthetetlennek tűnnek az odaégett edények, néhány egyszerű trükkel elkerülhetjük a kidobásukat. 

A leégett edények sokszor menthetetlennek tűnnek, az égett ételmaradékot ugyanis egyáltalán nem egyszerű levakarni. Kapargatás és a szemétbe dobás helyett válassz három tippünk közül egyet, és az edényed szebb lesz, mint újkorában! (Vagy legalább olyan szép)

Egy kis hidrogén peroxid segít

Bár nincs minden háztartásban, a hidrogén peroxid néha jól jöhet, például az odakozmált edény tisztításakor. Öntsünk az edénybe egy ujjnyi hidrogén peroxidot, majd egy kevés mosogatószert és kezdjük el forralni a keveréket. Ha már habosodik, vegyük le a tűzről és hagyjuk kihűlni. Ha kihűlt, könnyedén elmosogathatjuk az edényt. 

Egy kis kockacukor

Meglepő módon néhány kockacukor segíthet az edények megtisztításában. Nedvesítsük be kicsit az edényeket, majd mintha egy mosogatószivacs lenne, kezdjük el dörzsölni az odaégett felületet. 

A jól bevált szódabikarbóna

A szódabikarbóna egy sokoldalú, hatékony és környezetbarát tisztítószer. A leégett edénybe tegyünk vizet, szórjunk bele 2-3 kanál szódabikarbónát, majd forraljuk fel a vizet. A keveréket főzzük legalább 5 percig, majd vegyük le a tűzhelyről és hagyjuk kihűlni. Ez idő alatt a szódabikarbóna leoldja az odaégett szennyeződést. 

Kimaradt?