Ezeket a vizsgálatokat végeztesse el, ha hullik a haja

Hajszálak a fésűben, hajszálak a zuhanyzóban, hajszálak az ágyban – sokunknak nem ismeretlen a probléma, de ha mindez túlzott méreteket ölt, érdemes utánajárni annak, mi okozhatja a fokozott hajhullást. A Budai Endokrinközpont közleménye számol be arról, hogy milyen vizsgálatokat célszerű elvégeztetni ilyenkor.

A hajhullást számtalan tényező befolyásolja, ezért nem érdemes egyből betegségre gyanakodni. A hajvesztés fokozódhat pl. az őszi, tavaszi időszakban, vitaminhiány esetén, fokozott stressz hatására, sőt, bizonyos gyógyszerek mellékhatásaként is. Éppen ezért hajhullás esetén érdemes első körben megvizsgálni élethelyzetünket, gyógyszereinket, mivel gyakran választ is kapunk így a kérdésünkre.

„Hölgyeknél a rendszeres női ciklus mellett az erősebb vérzésekkel hosszútávon összejöhet a vashiány, mely  könnyen orvosolható. Amennyiben a vashiány könnyen visszatér akkor  további  vizsgálatok ebben  az esetben is  szükségesek a  gluténérzékenység irányában”– teszi hozzá a szakértő.

Ha a probléma nem szűnik érdemes valamilyen betegség után kutatni, ugyanis meglehet, hogy akár a hormonok játéka okozz a panaszt. Az alábbi laborvizsgálatokat érdemes elvégeztetni:

TSH

A normálistól eltérő TSH szint pajzsmirigy alul- és túlműködésre is utalhat, és mindkettő okozhat fokozott hajhullást. Ekkor érdemes a T3, T4 és az ATPO értékét is megvizsgálni. Ha pajzsmirigyzavarral küzdünk, az alábbi tüneteket vehetjük észre magunkon: testsúlyváltozás, menstruációs zavarok, teherbeesési nehézségek, vetélés, csökkent hideg/meleg tűrés, alvászavarok, idegesség, depresszió, vérnyomásproblémák. Ha vizsgálatok igazolják a pajzsmirigyzavart általában gyógyszeres kezelésre, komplett életmódváltásra van szükség, olykor műtétre vagy izotópos kezelésre.

Vércukor, inzulin

A helytelen életmód gyakori következménye az inzulinrezisztencia (IR) és 2-es típusú cukorbetegség. Tüneteik közt a hajhullás is szerepel, így ha állandóan a hajszálakat szedegetjük ki a fésűből, úgy OGTT-re lehet szükség, melynek során ellenőrzik a 0, 60 és 120 perces vércukor és inzulin értéket. Probléma esetén személyre szabott diéta, rendszeres testmozgás, a már kialakult ásványianyag, vitaminhiány rendezésére és szükség esetén gyógyszeres kezelés szükséges.

Tesztoszteron

A túl magas tesztoszteronszint nem csak a nőknél, de a férfiaknál is hajhullást okozhat. Magas tesztoszteron szint esetén, érdemes a nőknek mellette PCOS-re is gyanakodniuk, mivel gyakran együtt jár a két állapot. Életmódterápiával és/vagy gyógyszerrel orvosolható a probléma.

Kapcsolódók

Kimaradt?