Hogyan takarítsunk vegyszermentesen és hatékonyan? Szakértőt kérdeztünk

Egészségünknek ártanak, pénztárcánkat terhelik, környezetünket szennyezik és még több hulladékot termelünk a „hagyományos" tisztítószerek miatt, ezzel szemben a vegyszermentes takarítás rendkívül egyszerű, olcsó és környezetbarát megoldás. Hogyan takarítsunk vegyszermentesen és hatékonyan? Erről kérdeztük Dr. Mara Gyöngyvért, a Sapientia EMTE Csíkszeredai Karának egyetemi docensét.

„Ha a kifejezés valódi értelmét boncolgatjuk, akkor tudományos értelemben nincs vegyszermentes háztartás, ugyanis azok a természetes, illetve természet közeli anyagok, amelyeket a vegyszermentes háztartásban használunk is kémiai értelemben vegyszerek. A mindennapokban használt vegyszermentes kifejezés alatt valójában arra gondolunk, hogy a háztartásban nem használunk egészségre és környezetre káros vegyi anyagokat” – magyarázta Dr. Mara Gyöngyvér.

Mint megtudtuk a vegyszermentes tisztítószerek környezet- és egészségbarát alternatívát jelentenek az irritáló hatással rendelkező, allergizáló vegyszerek kiváltására. Előnyei között megemlítendő a főbb alapanyagok alacsony beszerzési ára. Noha a jó minőségű illóolajok ára drágának tűnhet, de valójában – mivel alkalmanként csak pár cseppet használunk belőle – pénztárcabarát anyag. A természetes illóolajoknak – szemben a mesterséges illatanyagokkal – antimikrobiális és egészségre kedvező hatása lehet.

A környezetbarát anyagok hátrányai között megemlíthető, hogy ezek nem csodaszerek, egyetlen mozdulattal nem tudunk csillogóan tisztává varázsolni a szennyeződött felületet. Ki kell tapasztalni és el kell készíteni saját tisztítószereinket – ez olykor időigényes lehet.

„Elsősorban az ecetet ajánlanám, amit kiválóan lehet használni vízkőoldásra, ruhaöblítésre és ablakpucolásra. Az ecet és szódabikarbóna együtt kiválóan használható a lefolyó tisztításához, ugyanis a kereskedelemben kapható lefolyótisztítókhoz hasonlóan gázképződéssel jár. Akik nem szeretik az ecet szagát, azok citromsós oldatot is készíthetnek helyette” – ajánlotta a szakértő.

Mire használjuk?

„A szódabikarbóna kiváló súrolószer és szagtalanításra is alkalmas. Nagyanyáink mosószappana és a mosószóda használható mosáshoz, valamint kiváló folyékony mosószert lehet készíteni belőle. Mindezeket a tisztítószereket illóolajokkal tehetjük kellemes illatúvá. A szappankészítés nagyon egyszerű, de először mindenképpen tapasztalt embertől tanuljuk meg, mert nem veszélytelen folyamat” – mondta az egyetemi docens.

Dr. Mara Gyöngyvértől megtudtuk, hogy a kereskedelemben kapható tisztítószereket fokozatosan kell lecserélni, mert előfordulhat, hogy akad olyan „csodaszer” is, amelytől nehezen nem válunk meg. Éppen ezért először készítsünk egy általános felülettisztító folyadékot, amelybe citromsót, vizet és pár csepp illóolajat (teafa, citrom, levendula) teszünk. Ne vegyünk padlótisztítószert, hanem használjunk ecetet és illóolajat a felmosó vízhez, de adhatunk hozzá szódabikarbónát vagy mosószódát is. Fa bútoraink ápolására olívaolaj és ecet 2:1 arányú keverékét használhatjuk. Illatosításra készíthetünk légfrissítő keveréket kedvenc illóolajaink felhasználásával, alkohollal és vízzel elegyítve, vagy használjunk párologtatót. Ne költsünk porszívó illatosítóra, hiszen pár csepp illóolaj ugyanazt a funkciót betölti. Ez csupán néhány lehetőség arra, hogy zöldebb és egészségesebb háztartást vezessünk.

„Az egyik legjobb motiváló eszköz az a pénz, a másik az egészségmegőrzés. Ha a vegyszermentes háztartás ezen két előnyét megfelelően tudjuk kommunikálni a társadalom felé, akkor nyert ügyünk van. A szükséges eszközök elérhetők a sarki boltokban, nagyobb kiszerelésben nagyáruházak polcain, de vannak hazai webáruházak is” – tanácsolta a szakértő.

„A fiatal generációk szerintem még abban az életkorban vannak, hogy nem igazán foglalkoznak nap mint nap háztartást érintő kérdésekkel. Természetesen a környezetbarát megoldások érdeklik őket, egyre népszerűbbnek látom a témát a fiatal korosztály körében. Az egyetemistáknak lehet környezettudatosságot tanítani és érzékenyíteni őket ezekre a témákra, de nem föltétlen az órák keretében”– zárta gondolatait az egyetemi docens.

A környezetünk, illetve egészségünk védelme érdekében tehát apró, egyszerű lépésekkel a mindennapokban is sokat tehetünk.

 

Kapcsolódók

Kimaradt?