Kutatók: rossz döntéseket hozhatunk a túl sok edzés miatt

A CNN számolt be arról a friss kutatásról amely szerint az agy túldolgoztatása – akár fizikai, akár szellemi munkáról van szó – csökkenti a döntéshozó képességét.

A Current Biology szaklapban megjelent tanulmányban nagy állóképességű triatlonra készülő atlétákat kértek meg arra, hogy kilenchetes edzésükből három hétig eddzék túl magukat. Az eredményeiket összehasonlították normál edzéstervet követő sportolókéval.

Már a biciklis teszten is rosszabbul teljesítettek a túledzett atléták, az MRI-vizsgálatokon pedig kimutatták, hogy az agy döntéshozásért felelős területe kevésbé volt aktív. Esetükben megfigyelhetők voltak a mentális kiégés jelei, ez pedig negatívan befolyásolta döntéshozó képességüket, könnyebben hoztak meg impulzívan döntéseket. A kutatók szerint ennek az az oka, hogy megnőtt bennük az azonnali jutalom iránti vágy a túlzott fizikai terhelés hatására.

A tudósok felhívják a figyelmet arra, hogy mivel sportolók vettek részt a kutatásban, az eredmények eltérhetnek attól, ha átlagembereket vizsgáltak volna.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?