Nick Vujicic Erdélybe látogat: „A rendezvény kapcsolatot épít magyarok és románok között”

„Közösségi élményt, nemzetek közötti kapcsolatot, nyelvi nehézségek áthidalását” teszi lehetővé Nick Vujicic erdélyi látogatása, amelynek nem titkolt célja a román és magyar fiatalok találkozási lehetőségének biztosítása – tudtuk meg a szervezőktől az esemény csütörtöki sajtótájékoztatóján. A végtagok nélkül született szónok október 23-án Kolozsváron, október 24-én Sepsiszentgyörgyön tart motivációs előadást.

Soltész Miklós egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkár felvilágosított, az előadás különböző nemzetiségű érdeklődőinek biztosítják a fordítási lehetőséget: két megoldást is kidolgoztak a nyelvi nehézségek áthidalására. Nagy reményük, hogy kétnyelvű szinkronfordítást szolgáltató készülékeket adhatnak a jelenlévőknek, azonban ha ez nem kivitelezhető, akkor az előadás egyik részében egyik nyelven, a másik részében pedig másik nyelven fordítják az elmondottakat, és a háttérben szöveges formában az éppen nem elhangzó fordítást vetítik.

Az egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkár többek között arról is beszámolt, hogy a magyar kormány 40 millió forintos támogatása járult hozzá a budapesti és a két erdélyi előadás megszervezéséhez, amelyeket a történelmi egyházak és a különböző értékeket képviselő alapítványok közös erővel rendeznek meg. Az Erdélyi Református Egyházkerület, a Magyar Unitárius Egyház, a Romániai Evangélikus-Lutheránus Egyház, a Kolozs-Dobokai Római Katolikus Főesperesség és az Ekklesia Gyülekezet együttműködik az Ez az a nap! főszervezőivel, a Nem Adom Fel Alapítvánnyal, az IKÉ-vel, a Believe-vel és a Peniel Romania-val. A nagyszabású rendezvény kolozsvári előadására három hét alatt – csupán Facebookos eseményhirdetéssel – az összes jegy elkelt, tudtuk meg.

Értékteremtés

Papp Szabolcs, a Nem Adom Fel Alapítvány vezetője kiemelte, a 21. század fiataljaihoz túl sok információ jut manapság, de azok az értékek, amelyeket Nick Vujicic képvisel, nehezen szivárognak be a mindennapjaikba. A fogyatékkal élőknek tehát küldetésük van: ők kell megmutassák a társadalomnak, hogy a nehézségek ellenére az életben megannyi érték is fellelhető, például az, hogy a próbatételek során sem adjuk fel a küzdelmet – hangsúlyozta az alapítvány vezetője, aki arra is felhívta a figyelmet, hogy „azt a puzzle-darabot, amelyet Isten a zsebünkbe csempészett, meg kell találni és el kell helyezni az életünkben, legyen szó bármilyen megpróbáltatásról”.

Nick Vujicic immár harmadjára látogat Magyarországra, és először érkezik Erdélybe – világosítottak fel a szervezők. Minden egyes látogatásánál az volt a cél, hogy minél több fiatalhoz eljusson az az erő, hit és kitartás, amely benne rejtőzik, emelte ki Soltész Miklós. Hozzátette, az, hogy nem adnak fel valamit, voltaképpen abban is megmutatkozik, hogy a román és magyar nemzet fiataljainak találkozási lehetőséget biztosítanak. Mindezt azért, mert nem a különböző nemzetiségekről vagy a más-más felekezetekről szól ez az együttlét, hanem arról, hogy a kereszténység és a hit összeköti az embereket.

A rendezvény során nemcsak a kereszténységben osztozhat az a „több 10 ezer jelenlévő”, hanem erőt is meríthet a végtagok nélkül élő Nick tanúságtételéből, és lehetőségükben áll az egymás felé fordulás is.

Hovatartozástól független közösségi élmény

László Viktor az Ez az a nap! szervezője is osztozott a véleményekben: kiemelte, manapság már nem az a nagy dolog, hogy a különböző felekezetek együtt dicsőítenek, hanem az, hogy ilyen alkalmakkor az eltérő nemzetiségűek képesek megbékélni és megáldani egymást. Adrian Tămaș, a román baptista gyülekezet vezetője is egyetértett, hiszen „Jézus szavai alapján az egyházak győzelme az egység kellene legyen, ami túlhalad etnikumokat, felekezeteket, nyelveket”, és erre törekednek ők is ezzel a felekezeti-nemzeti összefogással.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?