Versenyt hirdettek: ki főzi Kolozs megye legfinomabb zakuszkáját?

Keresik Kolozs megye legfinomabb zakuszkáját, tudtuk meg Fancsali Ernőtől, az Aranyosszéki Gazdák Egyesületének ügyvezető elnökétől. A nyertes főzeteket a Bejön a vidék helyi termelői vásáron, szeptember 21-én díjazzák a kolozsvári Fogoly utcában.

A szokatlan versenytémáról, Fancsali Ernő elmondta, voltaképpen a saját tapasztalataiból indult ki, ugyanis az elmúlt években „Kolozs megye finomabbnál finomabb zakuszkáit kóstolta”, a készítők pedig általában mindig a sajátjaikat találták a fölülmúlhatatlannak. Ezért arra gondolt, itt az ideje eldönteni, ki a térség vezető zakuszkafőzője, egy ilyen határozathoz pedig egy verseny a legalkalmasabb: „egymás mellé tehetők a készítmények, és összemérhetők a különböző ízek” – hangsúlyozta.

Az ötletgazda arra is felhívta a figyelmet, hogy népszerűsítés céljából szervezik meg a versenyt: egyrészt a különféle recepteket próbálják elterjeszteni, másrészt biztatni szeretnék az odalátogatókat, hogy minél többen kezdjenek hozzá a zakuszkafőzéshez, ha pedig nem sikerül, akkor helyi termelőtől vásároljanak, és lehetőség szerint helyi termékeket fogyasszanak.

Megtudtuk, az elmúlt évek azt bizonyítják, hasznosak az ilyen jellegű „közösségi csődületek”, mert a gazdák találkozhatnak, megismerkedhetnek, és tapasztalatot cserélhetnek egymás közt, nem beszélve arról, hogy a havi vásárokat színesebbé és látogatottabbá teszik megjelenésükkel, portékáikkal. A szervezők tehát abban reménykednek, hogy a jelenlegi öt jelentkező mellé még kerülnek ellenfelek, bár hozzátették, már most elégedettek a jelentkezők számával.

Az Aranyosszéki Gazdák Egyesülete feladatának érzi a gazdák támogatását, ezért szervez megmérettetést, és ezért ajánlja fel, hogy a benevezett termékekért akár házhoz is megy, hogy ezáltal könnyítse a termékek helyszínre juttatását – emelte ki az egyesület ügyvezetője, aki arról is beszámolt, hogy az Agrárminisztérium és a Bethlen Gábor Alap támogatja a vetélkedőt. Így nemcsak a szállítást, hanem a díjazást is biztosíthatják, méghozzá pénzösszeggel vagy befőttek eltevéséhez szükséges apróságokkal. Kolozs megye legfinomabb zakuszkáját 300 lejjel jutalmazzák, az utána következő másodikat 200 lejjel, a harmadik pedig 100 lejes elismerést kap – fűzte hozzá a főszervező.

A készítményeket egy háromfős zsűri méri fel: előre meghatározott szempontok alapján döntik el, hogy kié a szezon legízesebbje. A szervező úgy látja, nehéz dolga lesz a zsűritagoknak, ugyanis Kolozs megye térségeinek „látványosan eltérő zakuszka receptjei vannak”, így biztosak benne, hogy az „összecsapás” tartalmaz majd különlegességet.

Fancsali Ernő hozzáfűzte, volt már előzménye ennek a versenynek, ugyanis három alkalommal a Kolozs megyei kerteket mérték össze, így ideje volt új kategóriát bevezetni. Ez azonban nem a végállomás, a jövőben a Bejön a vidék sok hasonló kisebb eseménynek ad majd helyet – hangsúlyozta.

A megmaradt zakuszkákakat közösségi falatozásra bocsátják: „rögtönzött pikniken” házi kenyérre kenve fogyaszthatják el a vásárra látogatók, a recepteket pedig a nagyközönség elé tárják Facebook-oldalukon.

Kapcsolódók

Kimaradt?